radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Kolika je opasnost od potresa u Varaždinu ?

30.05.2012. 13:03:24
Razorni potresi koji su posljednjih desetak dana pogodili Italiju, odnoseći ljudske živote i uništavajući domove i imovinu, potaknuli su pitanja može li se  to dogoditi i u Hrvatskoj.


Potres iznenadno i brzo podrhtavanje Zemlje uzrokovano pucanjem stijena u Zemljinoj unutrašnjosti ili njihovim pomicanjem duž već postojećih pukotina. Oni razorni za sobom ostavljaju ruševine, mrtve i ozlijeđene. Hrvatska je trusno područje, osobito u obalnom području i u sjeverozapadnom dijelu, kaže seizmologinja Ines Ivančić s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a.


Ivančić podsjeća na dva jaka potresa, koja su se dogodila  na varaždinskom području. Davne 1459. godine bio je razoran potres jačine 9 stupnjeva po Richteru, a 1982 zabilježen je potres magnitude 4,7.


Jakost jučerašnjeg potresa kod talijanske Modene, u kojem je poginulo 16 osoba, a 14.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom, bila je 5.8 stupnjeva po Richteru, dok je u onom prije deset dana, jakosti 6 stupnjeva po Rihteru,  poginulo sedmero ljudi. Potres iz Italije osjetili su i građani Istre i središnje Hrvatske. Podrhtavanje se jučer osjetilo u višim zgradama na području Zagreba, Rijeke, Pule i drugih gradova. Prošlogodišnji potres magnitude 9 zajedno s tsunamijem prošle je godine razorio Japan, usmrtivši 15.000 ljudi, dok je onaj godinu ranije u Čileu bio magnitude  8,8. Najjači potres u posljednjih sto godina dogodio se također u Čileu 1960. godine, a magnituda mu je bila 9 i pol.  


Seizmologija može predvidjeti mjesta na kojima će se događati potresi određene jačine, ali ne i kada. Stoga danas nismo ništa ugroženiji nego prije godinu dana ili u budućnosti, pa nema niti razloga za veću zabrinutost nego inače. Ipak, kad se potres  dogodi najvažnije je izbjeći paniku i zadržati prisebnost, poručuje Ivančić.

TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing