radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Novi detalji u "aferi Stanoing"

30.05.2012. 11:45:30
Nastavkom kriminalističkih istraživanja nad 56-godišnjakom  i 58-godišnjakinjom, a kako neslužbeno doznajemo riječ je o većinskom vlasniku Stanoinga Eduardu Brumenu i direktorici u tvrtki Ivanki Strmečki, utvrđena je osnovana sumnja da su njih dvoje kao odgovorne osobe jednog varaždinskog trgovačkog društva, sa ciljem da tom trgovačkom društvu pribave protupravnu imovinsku korist počinili kazneno djelo Prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu 31-godišnjaka iz Varaždina, te kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti na štetu jednog poduzeća.

Početkom studenog prošle godine, prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora po kojem je 31-godišnjak, za cijenu nešto veću od 800 000 kuna kupio stan i garažu, upoznali su ga sa činjenicom da je nad stanom upisano založno pravo u korist druge pravne osobe radi osiguranja povrata kredita od 5 milijuna kuna, no tom su mu prilikom lažno predočili činjenice i uvjerili ga da je kredit vraćen gotovo u cijelosti, te u ugovoru istaknuli da će založno pravo biti brisano najkasnije za šest mjeseci.  Time su 31-godišnjaka naveli da potpiše ugovor i uplati kompletan iznos ugovorene cijene, iako su znali da je ranije spomenuti kredit dobiven u nešto većem iznosu od 6,7 milijuna kuna, uziman u više navrata od 1998. godine,  zapravo vraćen samo u djelomičnom iznosu od 1,4 milijuna kuna, te da je založno pravo na stan 31-godišnjaka dano kao dodatna garancija zbog kašnjenja vraćanja kredita, a obzirom na činjenicu da trgovačko društvo kojem su na čelu bili predmetni 56-godišnjak i 58-godišnjakinja, više nije imalo neopterećenih nekretnina na kojima bi bilo moguće izvršiti upis založnog prava. Slobodno neraspolaganje kupljenom nekretninom, 31-godišnjaku je dodatno onemogućeno činjenicom i da je krajem studenog prošle godine, pravna osoba koja se ranije spominje kao kreditor trgovačkog društva čije su odgovorne osobe osumnjičene za kažnjiva ponašanja, zbog nepoštivanja ugovora zatražila povrat cijelog kredita s kamatama koji je na dan opoziva iznosio oko 715 tisuća eura.
 
Tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je osnovana sumnja da su kao odgovorne osobe trgovačkog društva, krajem kolovoza 2011. godine, radi osiguranja novčanih tražbina s pravnom osobom, predložili i dozvolili upis prava zaloga na 2-sobni stan, koji je  u mjesecu travnju 2008. godine prodan jednom poduzeću sa varaždinskog područja, koje je u mjesecu lipnju 2008. godine, dakle dva mjeseca kasnije, tu nekretninu u cijelosti platilo za nešto veću cijenu od 620 tisuća kuna.     

TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing