radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Nagrade 3. VAFI-a

16.04.2012. 08:53:10
Jučer, posljednjeg dana VAFI-a uručene su statue za najbolje filmove. Pred žirijem na čijem je čelu bila potpredsjednica ASIFE (Association internationale du film d’animation)  Sayoko Kinoshita, a kojeg su činili i umjetnički direktor Zagreb filma Simon Bogojević Narath i predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević nije bio lak zadatak. Kako je Kinoshita i sama rekla – nekad je teže ocijeniti dječje filmove nego one profesionalnih animatora.

- Morali smo se odlučiti za nekoga. No samim time što su filmovi ušli u konkurenciju, oni su nagrađeni, bez obzira što nisu dobili nagradu – dodao je Rajčević. VAFI je jedinstven festival dječje animacije jer ima kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), ali i po tome što je na trećem izdanju uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice za djecu uveo PLAVI VAFI – nagradu za film koji najviše promiče dječja prava. U svakoj kategoriji uz glavnu nagradu – statuu VAFI podijeljene su još 4 ravnopravne druge nagrade.

Između 25 filmova koji su pogledani u MINI kategoriji, žiri je odlučio dati statuu VAFI "Maloj gusjenici", animiranoj 5-minutnoj priči o gusjenici i njenom prijatelju koji su postali leptiri. Crtić potpisuje petero djece iz talijanske Brescie. U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazano je 36 filmova. Crveni VAFI otišao je u Portugal. Najboljim filmom proglašen je "Naša zemlja", crtić grupe autora koji govori o djeci koja žive u unutrašnjosti Cape Verta, grada iz kojeg i dolaze. Među 25 filmova prikazanih u kategoriji MAXI VAFI je dobio animirani film "Živi zid: POV". Radi se o zanimljivom projektu u kojem grafiti postaju živi. Film je stigao iz Velike Britanije, radi se o stop animaciji, a potpisuje ga petoro mladih iz Bristola. Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava napravili su oni najmlađi – grupa autora od 6 do 10 godina iz talijanskog Senaga. "Dome, slatki dome" priča je o kućama ispričana u plastelinu.

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec čestitali su dobitnicima, a ponosni su što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.
- Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao ovaj, treći po redu VAFI. Drago nam je da interes za naš projekt ne blijedi, već postaje sve veći – kod djece, ali hvale nas i profesionalni animatori. Ovaj VAFI prošao je u znaku zemlje partnera Japana što je svima bilo interesantno. Već smo u pripremama za VAFI 4 kojem će partner biti MTV (Music television) – otkrila je Malenica.

VAFI 3 uz pomoć ASIFE Hrvatska, Hrvatskog filmskog saveza i Koncertnog ureda Varaždin organizirao je Filmsko-kreativni studio VANIMA. Glavni pokrovitelji bili su Grad Varaždin i Hrvatski audiovizualni centar (HAC). 
 
 
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing