radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Izložba Poludrago kamenje u Lepoglavi

14.04.2012. 08:53:16
U Lepoglavi je otvorena izložba „Poludrago kamenje“. U novoizgrađenoj poslovnoj zgradi uz lepoglavsku zaobilaznicu, nasuprot Sportsko - rekreacijskog centra, u izložbenom prostoru veličine 30-tak kvadrata, izloženo je oko 250 primjeraka minerala, poludragog i dragog kamenja iz Lepoglave i Hrvatske te gotovo svih svjetskih kontinenata.


"Domaće bogatstvo" predstavljeno je lepoglavskim ahatom, ali i vrijednom zbirkom gipsa, jednom od najboljih u ovom djelu Europe.
- Ova izložba predstavlja naznaku onoga što želimo napraviti u budućem Ekomuzeju u Lepoglavi. Želimo posjetiteljima koji dolaze u Lepoglavu prvenstveno zbog geološkog lokaliteta Gaveznica – Kameni vrh dati presjek svega vezanog uz geološku jedinstvenost ovog kraja. Zanimljivost ove izložbe je da za svaki izloženi izložbeni primjerak postoje podaci u kojim uvjetima je pronađen ili nabavljen tako da svaki eksponat ima svoju priču – pojasnio je Damir Vrtar zbog čega ova izložba ima posebnu vrijednost i razlikuje se od njoj sličnih tematskih izložba.

Posjetiteljima izložbe pruža se prilika da u izložbenom prostoru vide i proces obrade pronađenih primjeraka kamenja te da uz stručno vodstvo članova Udruge Lepoglavski ahat posjete nedaleko nalazište ahata, zaštićen lokalitet Gaveznica - Kameni vrh. Riječ je o davno ugaslom vulkanu čijim su postojanjem stvoreni jedinstveni uvjeti za nastanak ahata.
- Navedeni lokalitet jedinstven je lokalitet kalcedona, jedini takav lokalitet na području Hrvatske. Primjerci ahata u obliku u kojem ih nalazimo na Gaveznici ne mogu se naći nigdje drugdje u Hrvatskoj. Oni su jedinstveni i zaista prekrasni. Većina njih može se vidjeti na ovoj izložbi – rekao je, predstavljajući izložbu, cijenjeni hrvatski minerolog Marin Šoufek.


Izložbu je ispred Grada Lepoglave, glavnog pokrovitelja koji je zajedno s Turističkom zajednicom Sjeverno Zagorje, Turističkim društvom grada Lepoglave i Udrugom Lepoglavski ahat te uz pomoć Turističke agencije Sinergija i tvrtke Funda, vlasnika poslovne zgrade, zaslužan da ova izložba bude postavljena, otvorio lepoglavski gradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Škvarić.


Izložba se može razgledati sve do rujna, ali samo uz prethodnu najavu na broj telefona 042 410 006 ili 098 182 65 79.
 
 
 
 
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing