radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

U Lepoglavi je održana tribina o bolestima krvi

09.02.2018. 15:25:04
Svi oni koji se žele upisati u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kojeg vodi Zaklada “Ana Rukavina” moći će to, najvjerojatnije u travnju, učiniti u Lepoglavi.

Najavljeno je to na tribini “Bolesti krvi – izazovi današnjice”, održanoj u Lepoglavi, a koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma organizirala Gradska organizacija SDP-a Lepoglava.

O bolestima krvi, ali i o registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na tribini održanoj u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca govorio je medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina prof. dr. sc. Mirando Mrsić.
– Kad govorimo o bolesti krvi najčešće se misli na leukemiju. Danas oboljeli od leukemije zahvaljujući transplantaciji koštane srži imaju šansu za život te da dožive dobru starost – istaknuo je Mrsić dodajući da se u trenutku kad se unutar obitelji ne može naći podudarni donor, a za što su šanse da se nađe 25 %, onda se poseže u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
– Hrvatska je među prvih deset zemalja u svijetu po broju upisanih u registar u odnosu na broj stanovnika – otkrio je Mrsić.

Nakon održanog predavanja okupljeni na tribini imali su prigode postavljati pitanja vezana za temu.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing