radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

DUZS Varaždin u 2017. primio 27 968 poziva

08.02.2018. 10:08:07
U 2017. godini županijski centar 112 Varaždin zaprimio je 27 968 poziva od čega je 17 555  (62 %)  bilo namjenskih poziva, odnosno, građanima je pružena pomoć savjetom, angažiranjem žurnih službi ili drugih nadležnih službi i institucija.

Prema Hitnoj medicinskoj pomoći preusmjereno je 6465 poziva kojima su građani tražili intervenciju HMP ili medicinski savjet. Prema Operativnom komunikacijskom centru Policijske uprave Varaždinske usmjereno 2820 poziva kojima su građani, ustanove ili pravne osobe tražile intervenciju ili informaciju policije. Dojave o požaru ili potrebe za intervencijom Javne vatrogasne postrojbe, odnosno dobrovoljnih vatrogasnih društava, centar je zaprimio u 505 slučaju čiji su pozivi preusmjereni u Operativni centar JVP Varaždin. DUZS na usluzi je i stranim državljanima koji su na proputovanju ili borave na području naše županije a tijekom 2017. godine županijski centar 112 Varaždin zaprimio je 22 poziva stranih državljana koji su putem broja 112 zatražili pomoć. U slučajevima traganja i spašavanja na nepristupačnim predjelima županijski centar 112 angažira pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Varaždin. Najčešće intervencije ove službe odnose se na spašavanje povrijeđenih na planinama Ivančici i Ravnoj gori. Za intervencije i spašavanje  na vodi angažiraju se pripadnici Kluba podvodnih aktivnosti „Drava“ Varaždin koji su ujedno i u sastavu Republičke specijalističke postrojbe civilne zaštite za spašavanje na vodi. Svakodnevno županijski centar 112 , putem državnog centra 112, zaprima obavijesti o stanju na prometnicama Hrvatskog autokluba kao i prognozu vremena od Državnog hidrometeorološkog zavoda. Po potrebi navedeni  podaci prosljeđuju se ostalim žurnim službama. Tijekom zimskog perioda na području županije,  županijski centar 112 surađuje sa Poduzećem za ceste d.d. Varaždin koje obavlja čišćenje i održavanje prometnica državnog, županijskog i gradskog značaja.

 Unazad nekoliko godina provodi se edukacija djece u osnovnim školama i vrtićima o oblicima i vrstama prirodnih i drugih nesreća te načinu postupanja i zaštite u takvim situacijama pri čemu se djeca educiraju i o broju 112 i ostalim brojevima žurnih službi. U 2017 godini edukacija je održana u 14 osnovnih škola, 2 područne škole i 5 dječjih vrtića, čime je educirano 747 djece.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing