radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Varaždinsku županiju posjetio je ministar Ćorić

06.02.2018. 08:39:21
Varaždinsku županiju danas je posjetio  ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Ministar je došao kako bi u Varaždinskim Toplicama potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje reciklažnog dvorišta, nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, donijelo odluku o financiranju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta.

- To je još jedan kamenčić u mozaiku kreiranju infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Još jednom ću naglasiti da je suradnja Županije, jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji i Ministarstva dobra. Mi se nadamo i budućoj dobroj suradnji i još jednom veselim se što sam danas ovdje u Varaždinu, odnosno u Varaždinskim Toplicama - rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Zadovoljstvo je izrazila gradonačelnica Dragica Ratković.
- Hvala bogu prijavili smo ga, hvala Bogu danas smo svečano potpisali Ugovor. Dobili smo 85%, a 15% mi ulažemo kao grad. Pred samim smo početkom izvođenja radova koji moraju biti gotovi kroz 22 mjeseca. Nadam se da imamo kvalitetan tim i vjerujem da ćemo to `ko od šale odraditi – rekla je Ratković.

Riječ je o maksimalnom iznosu potpore koja se  isplaćuje  iz Kohezijskog fonda, a u ovom slučaju riječ je o oko 1 milijun i 968 tisuća kuna. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čestitao je Gradu Varaždinske Toplice na uspješnom apliciranju ovog projekta. Tom prilikom je pozvao i ostale jedinice lokalne samouprave da pripreme svoje projekte jer novaca ima.
- Na ovaj način imamo jedno strukturirano rješenje. Ono što valja naglasiti da je za JLS – ove otvoren natječaj za opremanje i izgradnju reciklažnih dvorišta, u vrijednosti od 214 milijuna kuna. Vjerujemo da će i druge jedinice lokalne samouprave aplicirati i konačno omogućiti svojim stanovnicima da imaju i ovaj vid infrastrukture na raspolaganju – rekao je Ćorić.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić naglasio je kako su Varaždinske Toplice 3. po redu jedinica lokalne samouprave koja je  riješila pitanje reciklažnog dvorišta, iza Općine Gornji Kneginec i Grada Varaždina.

-Taj zadatak je pred svim jedinicama lokalne samouprave tijekom ove i sljedeće godine. Zakonske obveze su jasne. 11 jedinica je dobilo suglasnost od Varaždinske županije, a još 3 njih je u tijeku dobivanja – rekao je Čačić.

Potencijalni prostor za suradnju Županije i ministarstva je ogroman,  rekao je ministar nakon sastanka u Županijskoj palači.  U razgovoru su kratko dotaknuli i garancijsku šemu vezanu na aglomeraciju.
- Znate i sami da se dvije godine na tome radilo. Na kraju kad smo to presjekli, završili , ugovorili i počeli,  dolazimo do problema garancije, ali vjerujem da će se to riješiti u kratkom roku. O tome sam govorio u petak na kolegiju župana i svi su to podržali - rekao je župan Čačić, koji dodaje da je suradnja s ministarstvom u području energetike  izvanredna.
- Sutra će biti završen prvi blok natječaj, a riječ je dodjeli ukupno 760 milijuna kuna EU potpora u sektoru zaštite okoliša. Od toga je 100 milijuna kuna EU potpora za projekte Varaždinske županije, što iznosi čak 15 posto, četiri puta više od hrvatskih standarda – rekao je Čačić.
    

TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing