radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

34 stipendije za novomarofske studente

05.02.2018. 11:22:58
U maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin", 34 studenata je potpisalo ugovore o dodjeli stipendija s Gradom Novi Marof. Dodijeljeno je 13 stipendija po socijalnom kriteriju te 21 stipendija po kriteriju nadarenosti. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je bio na potpisivanju ugovora sa zamjenicima Ivanom Tukom i Ivicom Šantekom, istaknuo je da Grad pri dodjeli stipendija vodi računa o STEM području i deficitarnim zanimanjima te najavio i stipendije za učenike.

– Zahvaljujući državnim stipendijama, STEM i socijalnim, imamo nešto manje stipendista, njih 34 koji su ostvarili mogućnost stipendije. Neki su ostvarili državne stipendije pa je nama omogućeno da ove godine damo stipendije i za učenike. Počeli smo pripremati odluke i učeničke stipendije bit će u travnju, a stipendirat ćemo 15-ak učenika za deficitarna zanimanja. Nadamo se da će biti više posla na području Varaždinske županije i u cijeloj Hrvatskoj te da naši studenti neće morati preko granice – izjavio je gradonačelnik Jenkač. Naime, u gradskom je proračunu rezervirano 420.000 kuna za stipendiranje. Mjesečni iznos stipendije iznosi 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te 800 kuna za one koji studiraju na području ostalih županija i Gradu Zagrebu te izvan Republike Hrvatske. Potpisani ugovori o stipendijama predviđaju da se one dodjeljuju tijekom 10 mjeseci, odnosno za razdoblje od 1. listopada prošle do 31. srpnja ove godine.

Među stipendiranim studentima je i Valerio Puškadija, student druge godine na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, koji je prvi put dobio stipendiju Grada Novog Marofa.
– Stipendija će uvelike pomoći, prvenstveno mojim roditeljima da se riješe brige što se tiče fakulteta i nekih drugih troškova. Ja moram redovito prolaziti godine, potruditi se i redovito polagati ispite. To mi ne bi trebao biti problem – rekao je Puškadija.

Ne samo kao financijsku pomoć stipendiju vidi Marijana Neuberg, majka Doroteje, studentice prve godine biotehnologije Sveučilišta u Rijeci.
– Za naš kućni budžet stipendija puno znači, ali to je i priznanje njoj kao studentici koja je kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje puno radila i postigla puno uspjeha. Ovo je kruna njezinog truda – kazala je Neuberg.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing