radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održan prijem za učenika najstarijih gimnazija

02.02.2018. 15:21:06
Prva gimnazija Varaždin domaćin je dvodnevnog susreta Vijeća učenika najstarijih gimnazija, Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije Požege, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Gimnazije Karlovac, Gornjogradske gimnazije Zagreb, Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Stoga je organiziran i posjet Županijskoj palači, prilikom kojeg je ravnateljica  Prve gimnazije Varaždin Janja Banić istaknula svrhu ovih susreta.
- Učenici tokom cijelog dana imaju radionice, upoznaju naš grad, našu školu, razmjenjuju iskustva o radu Vijeća učenika, o radu same škole, o tome kako možemo  surađivati dalje jer namjeravamo intenzivirati ovu suradnju. Zaključili smo, naime, da najstarije gimnazije imaju puno toga zajedničkog, a dobro je i da ono što nije zajedničko pokažemo jedni drugima i na taj način unaprijedimo svoju praksu -  rekla je Banić.

Cilj je je ovog susreta ujedno pronaći ravnotežu u tome kako očuvati i povezati tradicionalno društveno - humanističko usmjerenje sa modernim, STEM tehnologijama. U Maloj dvorani primila ih je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević koja ih je upoznala s bogatom poviješću Varaždinske županije, ali i mnogobrojnim projektima koje županijska vlast provodi na području obrazovanja.
- Izuzetno mi je  drago da kao bivša gimnazijalka, a  danas i članica školskog odbora Prve Gimnazije mogu pozdraviti učenike i profesore šest najstarijih hrvatskih gimnazija. Naša Prva Gimnazija, osnovana još daleke 1636. godine uvijek je bila žarište obrazovnog i kulturnog djelovanja ovog dijela Hrvatske i danas nam služi na ponos. Ona je jedan dio našeg obrazovnog sustava, naime upravo je Varaždinska županija prepoznatljiva po velikom ulaganju u obrazovanje. Za vrijeme prvog mandata župana Čačića prije desetak godina u našoj Županiji provedena je mini obrazovna reforma i to mjerama koje su tada bile, mogli bismo reći, revolucionarne. Naime, tada su sagrađene i obnovljene 34 škole i sportske dvorane. To je omogućilo da preko 90 % djece pohađa nastavu u jednoj smjeni. Uvedeni je i model besplatnog prijevoza srednjoškolaca, a prvi u Hrvatskoj smo pokrenuli Centre izvrsnosti. Danas te centre pohađa ukupno 834 učenika, a s njima radi 115 mentora. Također, u proračunu za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 124 milijuna kuna, što čini čak 52 % proračuna. To nam omogućuje da provodimo projekte poput sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola te prijevoz studenata, učenicima i studentima dajemo stipendije, a pokrenuli smo i projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Treba spomenuti i energetsku obnovu škola, naime trenutno imamo prijavljeno 12 projekata ukupne vrijednosti preko 40 milijuna kuna – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako je svojedobno uveden model besplatnog prijevoza učenika iz svih krajeva Županije rezultirao većem broju upisanih učenika u srednje škole, pa tako i u Gimnazije.TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing