radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

ŽO HNS-a o aktualnim temama

08.01.2018. 13:50:10
Održana je konferencija za novinare ŽO HNS-a Varaždinske županije koju su sazvali saborski zastupnik i gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik grada Lepoglave Marija Škvarić i načelnik općine Maruševec Damir Šprem. Teme konferencije bile su hitna medicinska pomoć u Ivancu, županovi savjeti te teritorijalno ustrojstvo matičnih ureda.

Milorad Batinić izrazio je negodovanje zbog rada hitne medicinske službe u Ivancu koja još uvijek nema dežurnog liječnika koji bi zamijenio tim hitne medicinske službe prilikom izlaska na teren. Na posljednjem sastanku u listopadu u Ministarstvu zdravstva sa ministrom Milanom Kujundžićem zaključeno je da je potrebno iznaći hitno rješenje. Iako postoji interes četiriju liječnika i jedne medicinske sestre za rad vikendom i praznicima, službenog rješenja nema, kazao je Batinić te dodao da su načelnici općina Bednja, Maruševec, Donja Voća, Klenovnik i gradonačelnik Lepoglave iskazali spremnost za sufinanciranje opremanja dodatne, nove ambulante u Ivancu.

Načelnik Damir Šprem govorio je o legitimitetu Savjeta župana i predsjednika mjesnih odbora. Naime, dok se Savjet gradonačelnika i načelnika može fomirati i biti definiran Statutom, Savjet župana i predsjednika mjesnih odbora, prema njegovim je riječima, protivan Ustavu. Stoga se ni predsjednici MO koji dolaze iz redova HNS-a nisu odazvali na jučerašnji sastanak župana i predsjednika MO.
- I dalje smo stava da je taj savjet nepotreban, a što se tiče savjeta gradonačelnika i načelnika odazivat ćemo se prema svojim mogućnostima, ali s vidljivim temama što se tiče razvoja županije i onih tema pod našom ingerencijom – rekao je Šprem.

Škvarić je potom kazao kako je neobično što župan inzistira da sastancima nazoče isključivo načelnici i gradonačelnici, ali ne i njihovi zamjenici.
-  Ako dolazi zamjenik župana, što nemamo ništa protiv i poštujemo, što se tamo onda pojavljuju posebni savjetnici? U budućnosti tražimo reciprocitet kako s jedne, tako i s druge strane –  dodao je Škvarić.

Osim  toga, bilo je riječi i o matičnim uredima u Varaždinskoj županiji. Prema nacrtu novog preustroja matičnih ureda u Varaždinskoj županije iz svibnja protekle godine, matični uredi u Lepoglavi i Bednji trebali su biti priključeni uredu u Ivancu, matični uredi u Brezničkom Humu i Varaždinskim Toplicama uredu u Novom Marofu, klenovnički matični ured se trebao ukinuti, dok se matični ured u Cestici trebao priključiti Varaždinu. Stoga je Marijan Škvarić izrazio zadovoljstvo što do takvog preustroja neće doći, već će matični uredi raditi kao i dosad.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing