radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

26. obljetnica pogibije promatrača EZ-a

05.01.2018. 14:24:08
Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne bili su članovi mirovne misije EZ-a koji su se vraćali iz Mađarske u Hrvatsku u nenaoružanom bijelom helikopteru, kada su pogođeni raketama iz borbenog zrakoplova MIG-21 jugoslavenske vojske, tijekom jugosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Sutra je 26. obljetnica pada helikoptera i njihove smrti. Kod komemorativne kapele u Podrutama, danas su vijence položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske  Mate Granića, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik potpredsjednika Sabora i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda saborski zastupnik Anđelko Stričak te predstavnici Veleposlanstva Italije i Veleposlanstva Francuske. U ime Varaždinske županije vijence su položili zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te izaslanstvo Grada Novog Marofa na čelu s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem

Izalsanik predsjednice Mate Granić istaknuo je da je to bila prekretnica za međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske.
- Njihova misija ukupno je izuzetno važna u procesu stvaranja moderne hrvatske države i zato ovaj tragičan, suludi čin, je bio zadnji pokušaj sprječavanja međunarodnog priznanja Hrvatske – rekao je Granić.

Gradonačelnik Siniša Jenkač tom je prilikom istaknuo potrebu za uređenjem europskog memorijalnog parka, a dobio je podršku i izaslanstva predsjednice i ministarstava.
- Prilaz do ovog terena nije jednostavan. Želimo urediti prilaz i ovu kapelicu ponovno renovirati jer je prošlo 20 godina otkad je ona podignuta, nažalost, samo sredstvima Grada Novog Marofa. Dapače, nadam se da ćemo svi smoći snage i energije, ali i financijskih sredstava koji su najvažniji, da ovo uredimo na još bolji način i da se nastavimo okupljati i obilježavati ovaj događaj svake godine – rekao je Jenkač.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing