radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Vrhunac epidemije gripe očekuje se za 2-3 tjedna

04.01.2018. 13:37:04
Od početka prosinca u Hrvatskoj je broj oboljelih od gripe u stalnom porastu. Broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se za 2-3 tjedna, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Posljednjeg tjedna prosinca službeno je u našoj zemlji bilo prijavljeno 660 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih uvijek veći. Za očekivati je da će se na vrhuncu epidemije taj broj kretati između 1000 i 2000 oboljelih tjedno.

U Varaždinskoj županiji u ovoj je sezoni prijavljeno 27 oboljelih od gripe.
Postoje tri virusa gripe i to virus A, B i C. Svake godine cirkulira nekoliko virusa zemljinom kuglom koje registriraju u laboratorijima Svjetske zdravstvene organizacije i prema tome određuju sastav cjepiva.
Gripa počinje naglo. Popraćena je porastom tjelesne temperature do 39 i 40 C, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i jakom iscrpljenošću. Traje 7 do 10 dana,a visoka temperatura traje 3-4 dana. Ponekad je prate simptomi respiratornog trakta kao što je suhi kašalj ili šmrcanje. Moguće su komplikacije kao što su bronhitis, upala pluća, upala srčanog mišića i pogoršanje osnovne kronične bolesti od koje osoba boluje.

Zaštititi se od gripe možete cijepljenjem, jačanjem imunološkog sustava kroz bavljenje tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom i odmorom. Potrebno je izbjegavanje kontakta s oboljelima od gripe, odlaska u zdravstvene ustanove ili na druga mjesta gdje se ljudi grupiraju u vrijeme trajanja epidemije gripe. Također, važno je redovito prati ruke sapunom i vodom, osobito nakon povratka izvana.

Gripa se liječi antipireticima i analgeticima za snižavanje temperature i bolova, uzimanjem toplih napitaka i vitamina C, laganom prehranom i obaveznim ostajanjem u krevetu do ozdravljenja. Liječniku je potrebno javiti se u slučaju jakog i bolnog kašlja, jake grlobolje i natečenih limfnih čvorova, povraćanja, neidentificiranog osipa, poremećaja svijesti ili u slučaju pogoršanja osnovne kronične bolesti.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing