radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

"Leteća Venera" Varaždinu za rođendan

07.12.2017. 09:52:41
Svome gradu za njegov rođendan, svjetski poznati, varaždinski umjetnik Stephan Lupino poklonio je tri metara visoku skulpturu od metalnih ploča pod nazivom "Leteća Venera".

Leteća Venera se nalazi na početku Ulice Tome Blažeka i svečano je otkrivena jučer po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina. Budući da je upravo Blažekova ulica rodna ulica Ivana Lepena, poznatijeg pod umjetničkim imenom Stephan Lupino, umjetnik je današnje otkrivanje skulpture doživio osobito emotivno.
- Skulpture sada radim, to mi nekako najviše leži. Ova skulptura je željezna i sada pripremam jednu veliku brončanu koja će se postaviti na drugo mjesto u Varaždinu. Ovo je tek početak, ovo je moja ulica gdje sam odrastao i proveo dio života i to me emotivno veže - rekao je Lupino.

Suglasnost za postavljanje skulpture dale su sve nadležne institucije, a troškove materijala za izradu i postavljanje skulpture uz Grad Varaždin snosi i nekoliko donatora.

-Dugo vremena  u Varaždinu nije bilo javnih skulptura i ovime nadomještamo taj nedostatak. Lupino je danas umjetnik koji izlaže po europskim središtima, neke su njegove skulture bile i na Petoj aveniji u New Yorku i bilo je logično da svom gradu pokloni skulpturu i to upravo ovdje, u Blažekovoj ulici gdje je odrastao - kazao je gradonačelnik Ivan Čehok.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing