radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

11 godina uspješnog rada Zaštitne radionice

04.12.2017. 15:08:22
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak obišao je Zaštitne radionice Strukovne škole Varaždin koja ovog mjeseca slavi 11 godina rada. Iskazao je zadovoljstvo radom ove radionice.
- Ova je radionica u potpunosti ostvarila svoj cilj i namjenu. Ovo je krasan primjer kako se može u sustavu strukovnog obrazovanja napraviti radionica koja može funkcionirati na tržištu, zapošljavati, ostvarivati praksu – sve na jednom mjestu. Ono što posebno veseli jest činjenica da su više od polovice radnika osobe s invaliditetom, a moramo reći i to da se ovdje zaista izrađuje visokokvalitetna roba. Ljudi koji ovdje rade trude se, daju sve od sebe, a važno je i to da su i oni zadovoljni – kazao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Zaštitna radionica je u Strukovnoj školi Varaždin osnovana 13. prosinca 2006. godine, kao prvi takav projekt u Hrvatskoj. U Zaštitnoj radionici proizvode radnu i zaštitnu odjeću, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, kao i namještaj te građevnu stolariju.
- Roba koju proizvede 25 djelatnika Zaštitne radionice plasira se na domaća tržišta, varaždinsko i međimursko. Od 25 djelatnika, 13 je osoba s invaliditetom, od koji je ukupno 6 bivših učenika, rekao je ravnatelj Dražen Košćak.

Ipak, velik je broj osoba s invaliditetom prijavljenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin.

Prema riječima Branke Šaško, v.d. predstojnice Regionalnog ureda HZZ-a, jednog od osnivača zaštitne radionice, u evidenciji ureda je prijavljeno oko 190 osoba s invaliditetom, odnosno 4,6 posto od ukupnog broja nezaposlenih.
- Zapošljavanje ovisi o radnim mjestima i osobe s invaliditetom obično se zapošljavaju na određenim pomoćnim radnim mjestima, a u devet ovogodišnjih mjeseci iz naše su se evidencije zaposlile 43 takve osobe. Ono što Zavod radi za osobe s invaliditetom je profesionalno usmjeravanje i informiranje učenika, kao i profesionalna rehabilitacija. Preko mjera aktivne politike zapošljavanja upućujemo ih na otvoreno tržište rada, a tu je, naravno, i suradnja s tvrtkama. Poduzimamo mnogo toga da se što prije zaposle – istaknula je Šaško.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing