radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Crna kronika

Naivna žena prevarantu uplatila 40 tisuća kuna

08.11.2017. 12:47:05
Varaždinska policija je jučer zaprimila prijavu žene starosti 50 godina iz Varaždina.

Ona je tijekom listopada prošle godine stupila preko društvene mreže u kontakt s osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a. Iskoristivši njezinu lakovjernost do  kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtke za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji, a sve zbog liječenja navodno bolesnog sina, kao i otvaranja liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Oštećena je žena putem bankovnih transakcija ukupno uplatila iznos od četrdesetak tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare, te nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.


Policija skreće pozornost građanima na oprez zbog Nigerijskih prijevara. Takve prijevare su se pojavile početkom 90-ih godina. Općenito prevarant nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak. Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka.

Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju.

TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing