radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Varaždinci dobivaju kante za biorazgradivi otpad

07.11.2017. 13:40:27
Varaždin je spreman za provedbu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koja stupila na snagu 1. studenog, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na konferenciji za medije održanoj u prostorima reciklažnog dvorišta u Varaždinu.

U tom smislu danas je najavljeno da će građani koji žive u stambenim zgradama i svi oni koji ne žele u svojim domaćinstvima kompostirati biorazgradivi otpad dobiti treću kantu koja će se koristiti za prikupljanje biorazgradivog otpad. Natječaj je u tijeku i do kraja godine kante će biti podijeljene građanima koji će potom uz sve ostale obveze, imati obvezu selektirati i takvu vrstu otpada.
- Varaždin je u volumenu otpad smanjio već za 40%, a u masi oko 20 %. Sa posebnim odvajanjem biorazgradivog otpada došli bismo do toga da masu smanjimo od 40 do 50%, što je i cilj ove uredbe. Vjerujemo da bismo to mogli lako postići. Usto, ovdje je reciklažno dvorište. Prema zadnjim podacima, 4500 kućanstava, dakle to je jedna četvrtina kućanstava, već je u ovih 6 mjeseci posjetilo reciklažno dvorište i odvojilo, odnosno odložilo otpad – rekao je Ivan Čehok.

Prema njegovim riječima, radnici Čistoće će dobiti javne ovlasti, tj.  dobit će dozvolu provjeravati jesu li građani razvrstavali otpad. Oni koji neće razvrstavati otpad, dobivat će kazne. Cijena prikupljanja otpada zasad se ne bi mijenjala, ali povećanja su moguća u idućoj godini, rekao je Čehok, dok je Davor Skroza, direktor Čistoće objasnio bi se izračunavala cijena otpada.
- Fiksni dio komunalne usluge nije se mijenjao od 1997. godine. Vjerojatno će se tu morati podići cijena, ali očekujemo da će se s varijabilnim dijelom količine predanog miješanog komunalnog otpada koji bi se trebao smanjiti kompenzirati povećanje ovog fiksnog dijela – rekao je Skroza.

Osim toga, u idućoj godini Čehok je najavio postavljanje podzemnih spremnika. Prema njegovim riječima, kroz nekoliko godina svi kontejneri bit će ukopani u zemlju, neće zauzimati prostor i širiti neugodne mirise.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing