radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Doniran holter za djecu varaždinskoj bolnici

05.11.2017. 08:40:48
Na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin svečano je upriličena primopredaja 24-satnog EKG holtera, kojeg je Udruga Veliko srce malom srcu donirala dječjoj kardiološkoj ambulanti u svrhu što kvalitetnije dijagnostike djece rođene sa srčanim greškama.

– Ovo nam je prvi pedijatrijski holter koji će se koristiti isključivo za potrebe djece u našoj bolnici. Mi smo do sada aparat koristili s odjela kardiologije u prioritetnom tretmanu. Sada ćemo, zahvaljujući ovom aparatu, moći unutar nekoliko dana uspjeti odraditi sve ove pretrage za našu djecu – praktički više neće biti liste čekanja – istaknula je prilikom primopredaje aparata pedijatrijska kardiologinja u Općoj bolnici Varaždin Petra Detoni.

Aparat za 24-satni monitoring bit će od koristi ne samo za potrebe kardiološke ambulante, već će biti od koristi za cijeli pedijatrijski odjel. 

– Godišnje se u Varaždinskoj županiji rađa 20-tak djece s prirođenim srčanim greškama. Na godinu naš odjel zaprimi još pet do deset bolesnika koji imaju neku stečenu srčanu bolest. Njih gotovo 75 posto treba holter monitorig, s time da kad uzmete u obzir da u našoj županiji živi između 500 i 600 djece sa srčanim bolestima, onda dolazimo do brojke koja nije mala – istaknula je Detoni.

Voditeljica podružnice Veliko srce malom srcu Varaždinske županije Ivana Zagrajski istaknula je kako su se do sada u vidu ovakve vrste pretrage koja je uključivala 24-stani monitoring snalazili na razne načine.

– Sada kada je taj holter došao na pedijatrijski odjel, imat ćemo bržu i kvalitetniju uslugu. Zahvaljujući ovom aparatu imat ćemo novije podatke za KBC Rebro, koji je naš referentni centar gdje se onda odlučuje hoće li dijete ići na medikamente obzirom na promjenu srčanog ritma ili će trebati ugradnja električnog stimulatora. Sredstva smo prikupljali putem donacija i moram zahvaliti firmi Marlex što nam je izašla u susret. Buran je život s djetetom koji ima probleme sa srcem, ali su nam djeca vesela, rastu i sretna su, iako se takva bolest ne može kompletno izliječiti – rekla je Zagrajski.

Zamjenik ravnatelja Damir Poljak istaknuo je kako su ovakve donacije vrijedne za Opću bolnicu Varaždin.

– Opća bolnica Varaždin zahvalna je Udruzi Veliko srce malom srcu koja je našim malim pacijentima i našoj pedijatriji ovom donacijom omogućila kvalitetniju i bržu dijagnostiku srčanih bolesti – zaključio je Poljak.TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing