radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Ministar Medved boravio u Lepoglavi

03.11.2017. 09:12:24
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom i u društvu gradonačelnika grada Lepoglave Marijana Škvarića, ubacio je prve lopate betona u temelje budućeg spomen obilježja na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi i tako otvorio radove izgradnji spomen obilježja odnosno Spomen-parka 12 poginulih branitelja iz Domovinskog rata.

Nakon što je uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja provedeno natječaj i odabrano idejno rješenje budućeg spomena-park, koji će podsjećati na žrtvu 12-orice hrvatskih branitelja s gradskog područja poginulih u Domovinskom ratu, počela je prva faza njegove izgradnje koja će se također odvijati uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Nazočili smo početku radova na modernom spomen obilježju koje će budućim naraštajima prenositi poruku od 12 hrabrih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili za slobodu domovine. Drago mi je da kao ministar i u partnerstvu s Gradom Lepoglavom mogu sudjelovati u izgradnji jednog takvog modernog spomen-obilježja koji je po svom dizajnu i rješenju fantastično uklopljen u prostor. Uvjeren sam da će hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja te građani, a nadam se i naši budući naraštaji, biti sretni i zadovoljni s tim rješenjem – istaknuo je ministar Tomo Medved.

Zadovoljstvo početkom radova izgradnje spomen-parka izrazili su i gradonačelnik Marijan Škvarić te predsjednik udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Dražen Husnjak.
- Oni koji će doći u ovaj park upoznat će se sa žrtvom naših hrabrih branitelja. Želimo da se njihova žrtva pamti i da ih se s ponosom prisjećamo jer oni su to zaslužili - rekao je gradonačelnik Škvarić dodajući da i ovaj projekt Grad Lepoglava realizira uz pomoć partnera, u ovom slučaju uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Već duže vrijeme postoji želja da se izgradi spomen obilježje na kojem ćemo moći odati počast svim poginulim braniteljima s gradskog područja. Želja nam je da i na ovaj način zahvalimo na žrtvi koju podnose i obitelji poginulih branitelja. Išli smo korak po korak i danas smo stigli do postavljanja temelja i početka radova na izgradnji spomen-parka koji su naši branitelji zaslužili. Bili bismo najsretniji da ne moramo upisivati imena poginulih branitelja, no 12 imena branitelja koji su utkali svoje živote u temelj slobodne Hrvatske bit će upisana u ovom spomen-parku i tako podsjećati naraštaje koji dolaze na žrtvu hrvatskih branitelja – istaknuo je predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava Dražen Husnjak.

Uz navedene, početku radova, a potom i službenom sastanku održanom u Gradskoj vijećnici nazočili su i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ravnatelj Kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavec te predstavnici HVIDRA-e ogranka Ivanec i UDVDR Varaždinske županije.

Na sastanku je istaknuta odlična suradnja Grada Lepoglave i braniteljske populacije zahvaljujući kojoj je pokrenut i projekt izgradnje spomen-parka u Lepoglavi.

Ministar branitelja tom je prigodom najavio i otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi. Centar bi trebao biti otvoren uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u stambenom objektu u nekadašnjem vlasništvu Kaznionice u Lepoglavi tzv. Vili, a kojom sada upravlja Ministarstvo državne imovine.
- U okviru aktivnosti koje provodimo s Gradom Lepoglavom i Varaždinskom županijom planiramo jedan od objekata u Lepoglavi, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, prenamijeniti u veteranski centar za ovaj dio Hrvatske odnosno Varaždinsku županiju i dio Krapinsko-zagorske županije. To je program koji Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi unazad nekoliko godina s tim da smo prvi puta stavili prvi veteranski centar, onaj u Lipiku, u funkciju. Za ostale centre u fondovima Europske unije ima osiguranih 12 milijuna kuna. Započinjemo s Daruvarom, Petrinjom. Šibenikom, Sinjem, Osijekom i evo u Lepoglavi. Taj ćemo program provoditi u skladu s dinamikom koja je nužna za provedbu projekata sredstvima iz EU fondova. Do tada moramo osmisliti sadržaje i programe koji će se u tim centrima provoditi – otkrio je ministar Medved dodavši da je zadovoljan što će jedan od centara biti otvoren upravo u Lepoglavi.

U pratnji svojih domaćina ministar Medved obišao je objekt Vile i izrazio zadovoljstvo samim objektom i njegovim stanjem.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing