radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Savjetovanje o zaštiti osobnih podataka

30.10.2017. 14:26:28
Budući da će 25. svibnja 2018. godine na snagu stupiti Uredba Europske unije 2016/679 koju je izglasao Europski parlament i Vijeće, Agencija zaštitu osobnih podataka održala je danas u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije savjetovanje na temu "Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka -GDPR".

Kako bi se upoznali s promjenama, ali i budućim zadaćama i obvezama, na savjetovanje su bili pozvani predstavnici županija, gradova, općina, tijela javnih i drugi poslovni objekti.
Savjetovanju je nazočio i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.
- Ova uredba zapravo propisuje na koji način subjekti moraju ophoditi sa podacima, na koji način ih čuvati. Samim time su i kazne pune veće. Sadašnje odredbe propisuju kazne od nekoliko desetaka tisuća kuna, dok u 2018. idemo na više milijunske iznose. Upravo zato je bitno da u svakoj tvrtki imamo osobu koja zna na koji način čuvati i paziti na te osjetljive podatke – rekao je Vugrin.

Marija Pušić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka istaknula je samo neke od promjena koje donosi nova Uredba.
- Sada će građani imati pravo tražiti brisanje osobnih podataka kada za njih više ne postoji svrha da ih voditelj obrade čuva.  Zatim je primjerice za građane važno pravo na prenosivost, dakle npr. kada prelazimo iz jednog teleoperatera na drugu. Tada npr. teleoperater A od kojeg mi odlazimo kod teleoperatera B prenosi te podatke bez dodatnih zahtjeva i dodatnih administrativnih radnji od strane fizičke osobne, odnosno potrošača - rekla je Pušić.

Osim toga, voditelji obrade podataka moraju osobne podatke obrađivati u skladu s načelima zaštite podataka, pošteno, transparentno i pravovremeno, zbog čega se moraju poduzeti kadrovske i tehničke mjere zaštite.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing