radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održava se IPA FLOODS - Varaždin 2017

11.10.2017. 11:41:47
U Varaždinu se održava terenska vježba civilne zaštite IPA - FLOODS – VARAŽDIN  2017, u kojoj sudjeluje 526 sudionika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

Cilj vježbe, organizirane pod pokroviteljstvom Državne uprave za zaštitu i spašavanje, je testiranje djelovanja i interoperabilnosti multinacionalnih modula civilne zaštite, odnosno testiranje modula za crpljenje visokog kapaciteta i modula za zadržavanje poplava, razvijenih uz financijsku pomoć EU-a u sklopu Projekta IPA FLOODS – Lot 2.

-Mislim da su sve zemlje u zapadnom Balkanu zadnjih godina bile pogođene katastrofalnim poplavama koje su najčešće zahtijevale međunarodnu sustave jer nisu sve zemlje uvijek u poziciji i mogućnosti boriti se  sa vlastitim kapacitetima s katastrofama. To podrazumijeva da zemlje moraju zatražiti pomoć ili od susjednih zemalja ili od Europe. To je glavni razlog zašto je na europskoj razini dodatna pozornost usmjerena na pripremu za ovakve vrste događaja – rekao je program manager IPA FLOODS projekta Antonio Barbera iz Odjela civilne zaštite Talijanske Republike.

Koordinator projekta Igor Milić iz DUZS-a rekao je da je vježba podijeljena u više faza.
- Prva faza je bila aktivacija mehanizma za civilnu zaštitu i pružanje ponuda za pomoć koje je Hrvatska prihvatila. Nakon toga je slijedila mobilizacija modula civilne zaštite koju su doputovali jučer u Hrvatsku. Imamo fazu dolaska, operativnih brifinga, procjenu situacije na terenu, dodjele zadaća i od danas ujutro se krenulo s operativnim aktivnostima na terenu – rekao je Milić.

Scenarij vježbe, postavljen da izgleda što realističnije, simulirat će veliku katastrofu, koja uključuje teške poplave, čiji će intenzitet, razmjer i učinak biti okidač traženja međunarodne pomoći kroz Mehanizam unije za civilnu zaštitu.  Vježbom će biti prezentirana obrana od poplava, prepumpavanje vode pumpama visokog kapaciteta, spašavanje iz poplavljenih kuća i medicinska potpora. Uvježbat će se spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba i materijalnih dobara iz poplavama ugroženih područja te aktiviranje i mobilizacija međunarodnih operativnih snaga civilne zaštite kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu.

Vježbe će se održavati na području Grada Varaždina, u Trnovcu kod Plitvice, a području naselja Šemovec na lokaciji Plitvica – Brana, u Strugi te Velikom i Malom Bukovcu.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing