radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Završene Umjetničke igre u Ludbregu

09.07.2013. 13:40:24
 Grad Ludbreg proteklih je desetak dana bio domaćin umjetnicima iz Finske, Bangladeša, Kolumbije, Argentine, Crne Gore, Meksika, Čilea, Novog Zelanda i Irana. Danas u jutarnjim satima umjetnici su krenuli na put prema Zagrebu gdje je organizirana svečanost zatvaranja prvih Svjetskih umjetničkih igara.

Po uzoru na međunarodnu olimpijsku organizaciju uspostavljena je prva organizacija u svijetu pod nazivom Svjetske umjetničke igre, kojoj je glavni cilj međusobno povezati i umrežiti umjetnike iz svih krajeva svijeta. A upravo je Ludbreg bio jedan od gradova domaćina prvih Svjetskih umjetničkih igara.

U gradu se svakodnevno odvijao niz kulturnih programa – od izložbi, projekcija filmovas pa do koncerata i performansa.  Za sve programe ulaz je bio slobodan. Umjetnici su također imali priliku upoznati Ludbreg, njegovu povijest i legende, a posebno im se svidjela Ludbreška vinska cesta.

- Bilo nam je prekrasno, jednostavno nam je teško napustiti Ludbreg. Odlični ste domaćini! - rekla je Jules Hunt, predstavnica Novog Zelanda.

Manifestacija je bila revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera. Misija projekta je, osim globalne promocije umjetnosti i kulture te napredovanja ideja o miru i toleranciji, pozvati sve zemlje svijeta da sudjeluju u umjetnosti, bez obzira na rasu, vjeru i politička uvjerenja.

 

Na ideju o sveumjetničkim svjetskim igrama došao je poznati hrvatsko-izraelski slikar Petar Weisz u Osijeku 2008. godine. On je tu ideju i autorski zaštitio, a važno je naglasiti kako je već tada osnovan World Art Games (WAG) te su potom širom svijeta, trenutno u oko šezdesetak zemalja, osnovani WAG-ovi nacionalni odbori.

S obzirom na to da je ideja potekla iz Hrvatske, odlučeno je da se prve igre održe u našoj zemlji, a potom će se, svake dvije godine, održavati u drugoj zemlji. Odnosno, za 2. igre 2015. godine već su istaknute kandidature Južne Koreje i Meksika, a Turska se kandidirala za 3. igre 2017. godine.
 
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing