radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2018. 15:01:20
Međunarodni dan civilne zaštite obilježen je već tradicionalno svečanom sjednicom civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina  u Županijskoj palači u Varaždinu. Prisutnima su se obratili načelnici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina Robert Vugrin i Zlatan Avar.

-Županijski stožer sačinjava 23 člana, tu su predstavnici operativnih snaga koji svoje članstvo i dužnosti shvaćaju ozbiljno i odgovorno. Svaka kuna koju ulažemo u smanjenje rizika od mogućih nesreća i katastrofa nam se vraćaju  višestruko, a vrlo je važna si sama prevencija. Dakle, trebaju se donositi mjere, ali i po mogućnosti predvidjeti scenarij mogućih prirodnih katastrofa.Varaždinska županija u svojem proračunu ima osiguranih milijun i devetsto tisuća kuna, od toga 570 tisuća kuna za aktivnosti sustava civilne zaštite, zatim financiramo Društvo Crvenog križa, Vatrogasnu zajednicu itd. Također želim naglasiti kako je vrlo važno ulagati u opremu , modernizirati ju, a koordinacija privatnog i javnog sustava je jako bitna jer kod ugroze trebaju reagirati svi – rekao je Robert Vugrin te dodao kako službe od formiranja novog saziva stožera nisu trebale reagirati, odnosno nije bilo potrebe.

Članovima Stožera  njihov su dan čestitali župan Radimir Čačić i gradonačelnik Grada Varaždin .Ivan Čehok. Župan Čačić je naglasio važnost dobre komunikacije te spreme operativnih snaga Civilne zaštite Varaždinske županije.

- Ova svečanost je prilika da se zahvalimo svim ljudima, profesionalcima te volontreima koji sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja, često puta izlažu svoj život opasnim i vrlo neugodnim situacijama, ali moramo isto tako našim građanima ukazati da postoje ljudi koji brinu o njima u kriznim situacijama. Naravno da postoji  potreba daljnjeg jačanja i opremanja sustava civilne zaštite na području naše Županije. Jedan od važnih koraka je izgradnja Centra za civilnu zaštitu Varaždinske županije kojim bi se na jednom mjestu objedinio rad operativnih snaga civilne zaštite i oformio Centar za upravljanje u kriznim situacijama, sa svim svojim popratnim sadržajima. Uz ovu osnovnu namjenu, izgradnjom centra riješio bi se problem smještajnog i skladišnog prostora, te trenažnog centra za potrebe operativnih snaga rekao je župan te dodao   kako je županiji u cilju još više razvijati sustav civilne zaštite, te opremati, osuvremenjivati i uvježbavati operativne snage, ali isto tako treba uložiti veliki dio snage na sama preventivna djelovanja, kako bi bili spremniji u odgovoru i obranama od velikih nesreća i katastrofa koje mogu zahvatiti područje Varaždinske županije, naglasio je župan Čačić.

Na kraju svečane sjednice najistaknutijim pojedincima iz sustava civilne zaštite na području Županije ( njih ukupno 11) podijeljene su i prigodne zahvalnice.
 


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing