radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Proglašeni najbolji vinari u Cestici

19.02.2018. 15:35:08

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar dodijelio je  nagrade vinarima čija su vina ocijenjena najboljim na 2. izložbi vina VIN CE 2018. u Cestici.

Šampion izložbe, koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica, je polusuhi Chardonnay iz Lovrinih vinograda s Lovrečan brijega, vlasnika Ivana Matijašeca.Na izložbu mladih vina je bilo prijavljeno 149 vina, jedno voćno vino i jedna rakija.   21 vino dobilo je zlatno odličje, 75 srebrno, a 59 brončano odličje. Sa 150 prijavljenih vina, ovogodišnja je izložba premašila broj vina za 50 posto.

- Ova godina je bila naklonjena vinogradarima, iznjedrila je grožđe odlične kvalitete, a s tim je u skladu i kvaliteta vina. Činjenica da je među mješavinama, koje dominiraju u varaždinskom kraju, dodijeljeno čak sedam zlata, govori puno o kvaliteti, jer u mješavinama je najteže postići visoku kvalitetu. Od ostalih je sorata najviše zabljesnuo Chardonnay, od kojih je jedan postao i šampion izložbe. Sve sorte su kvalitetne, možda je nešto manja kvaliteta kod crnih sorata, što ne treba čuditi s obzirom da ovaj dio hrvatske nema tradiciju pijenja niti proizvodnje crvenih vina – bio je zadovoljan Miroslav Matovinović, predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva izložbe.

Općina Cestica daje  podršku svojim vinarima, a načelnik Mirko Korotaj kaže da je vinarstvo uključeno u Strategiju razvoja općine.  U Strategiji potičemo vinogradarstvo i to tako što bi uz njega vezali razvoj kontinentalnog turizma, uz ponudu prodaje vina na kućnom pragu. Ova izložba je na tom tragu, podržavamo ovo događanje i općenito rad Udruge Sveti Martin – rekao je Mirko Korotaj.

Štromar je pohvalio natjecateljski duh među vinarima. Zadnjih 25 godina se vinogradarstvo razvijalo puno bolje i brže nego druge grane poljoprivrede i gospodarstvo. Da su se i drugi razvijali tim tempom, Hrvatska bi imala razvijeniju ekonomiju, rekao je Štromar.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing