radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Brešan snima film u Lepoglavi

18.02.2018. 16:35:54
"Koja je ovo država!", naziv je igranog filma koji je proteklog tjedna sniman na lokacijama u Lepoglavi. Riječ je o filmu redatelja Vinka Brešan u kojem glume brojna eminentna imena hrvatskog glumišta od koji su neki, zajedno s brojnom filmskom ekipom, nekoliko dana boravili u Lepoglavi snimajući filmske scene uglavnom vezane uz zatvor, za što im je kao odlična kulisa poslužila Kaznionica u Lepoglavi te njena okolica. 

Scenarist je Mate Matišić, a glume: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Sebastian Cavazza, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Ksenija Marinković, Pjer Meničanin, Milan Pleština, te mnogi drugi, a predsjednika RH igra poznati poljski glumac Daniel Olbrychski.

Film govori o ministru, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice i sam se zaključao u zatvorsku ćeliju iz koje nikako ne želi izići.

Na sastanku održanom u uredu gradonačelnika razgovaralo se mogućnostima koje Lepoglava pruža filmašima, ali i bogatoj lepoglavskoj baštini koja se zaslužuje naći u fokusu filmskih objektiva. Vezano uz navedeno, producentica Vukić je istaknula da postoje potencijali koji bi u budućnosti u Lepoglavu mogli privući brojne filmske ekipe.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti da se krajem godine, kad će film biti spreman za prikazivanje, jedna od projekcija kojom će film biti predstavljen održi upravo u Lepoglavi. S tim u vezi, ali i u kontekstu važnosti promicanja filmske i kulture općenito, razgovaralo se i potrebi obnove kino dvorane u Kaznionici u Lepoglavi i njenog stavljanja u ponovnu funkciju.
Tijekom sastanka izvršna producentica filma Maja Vukić izrazila je zadovoljstvo snimanjem u Lepoglavi istaknuvši gostoprimstvo i susretljivost na koje su naišli tijekom boravka u Lepoglavi.

Nakon sastanka gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač obišli su set na kojem je trajalo snimanje filma pod redateljskom palicom Vinka Brešana.TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing