radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Zajednička prijava Novog Marofa i Ljubešćice

12.02.2018. 12:18:11
Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i zamjenica načelnika Općine Ljubešćica Maja Bahunek potpisali su sporazum o zajedničkoj prijavi na javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
 
Radi se o javnom pozivu za EU sufinanciranje provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Točnije, o kampanji kojom će građane educirati o odgovornom postupanju sa otpadom.

Hrvatska je – sukladno EU Direktivi o odlagalištima otpada – preuzela obvezu da će do 2020. godine na razini cijele države osigurati pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje 50 % otpada koji se odnosi na PET ambalažu, metal, papir te staklo. Kako bi se gospodarenje otpadom dovelo na tu razinu, početkom godine raspisan je javni poziv. Na ovaj način gradovima i općinama na raspolaganju su bespovratna sredstva koja se mogu koristiti za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti. Radi se o ukupnom iznosu od 47,2 milijuna kuna. Projektni prijedlozi mogu se podnositi od 15. veljače 2018. godine, a s krajnjim rokom dostave do 1. veljače 2019. ili do iskorištenja sredstava.

– Na ovaj način, zahvaljujući EU sredstvima, našim sugrađanima, na području grada Novog Marofa i općine Ljubešćica, moći ćemo pružiti informacije o gospodarenju otpadom putem različitih informativnih aktivnosti od brošura, letaka i plakata za sprječavanje nastanka otpada te odgovorno postupanje s otpadom. Bit će i specijaliziranih radijskih i TV emisija, javnih edukacija i tribina, kao i radionica za djecu – pojasnio je gradonačelnik Jenkač nakon potpisivanja sporazuma. Budući da je za prijavu projekta propisano da obuhvaća područje s više od 10 tisuća stanovnika došlo je do potpisivanja sporazuma o  suradnji Grada Novog Marofa i Općine Ljubešćica.

– Ovim potpisivanjem naša Općina i Grad Novi Marof spadaju u 2. kategoriju odnosno područje 10 do 40 tisuća stanovnika. Zahvaljujući tome moći ćemo se prijaviti na iznos bespovratnih sredstava od 250 tisuća do najviše 500 tisuća kuna – zaključila je zamjenica načelnika Bahunek.

TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing