radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Varaždin će dobiti zeleni autobusni kolodvor

06.02.2018. 13:32:21
Autobusni kolodvor u Varaždinu, izgrađen davne 1965. godine, ovo ljeto napokon će dobiti ljepši i moderniji izgled. Projekt adaptacije i dogradnje kolodvora predstavljen je danas u Gradskoj vijećnici, a prema njemu, stara građevina koja tlocrtno ima 290 četvornih metara, nadogradit će se još sa 80 kvadrata. Ujedno će za autobuse biti uređeno 35 parkirališnih mjesta i 12 njih koji će se nalaziti ispod perona.  Izmijenit će se stolarija, instalacije, gornji i donji plato, kolnik i pločnik, a izgradit će se terasa i zeleni krov te punionica za električna vozila. Potrebno je još samo ishoditi građevinsku dozvolu, nakon čega radovi mogu početi.

Investitor Antun Presečki, koji je preuzeo varaždinski kolodvor prije 3 godine, najavio je da će radovi krenuti po završetku školske godine.
- Riječ je o investiciji vrijednoj 4 milijuna kuna. Investicija će započeti 1. lipnja kada završi škola, a već 1. rujna kolodvor će biti u funkciji. Kao poduzetnik, kao čovjek koji se bavi poduzetništvom 46 godine, sram me je bilo doći na kolodvor u Varaždin. Varaždin zaslužuje imati pravi kolodvor i to će biti prvi zeleni kolodvor u Hrvatskoj – rekao je Presečki te dodao da dnevno kroz kolodvor prođe oko 4.000 ljudi.

Presečki je u dogovoru sa slovenskim tvrtkama kako bi se stare autobuse na dizelska goriva prenamijenilo u elektro autobuse.
-To je zaštićeni prostor, konzervatorski, na tom prostoru nema velike gradnje. U ovakvom obliku on će stvarno sad izdržati test vremena. Sa ovom adaptacijom, rekonstrukcijom i dogradnjom kolodvor će u nekom srednjoročnom razdoblju zadovoljiti sve potrebe Varaždinaca, i svih naših gostiju i turista. Odmah smo išli na taj projekt zelenog kolodvora i zelenog gradskog prijevoza što znači da ćemo dobiti elektrovozilo. Napravit ćemo jedan dio za punionicu – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Ujedno je i prezentiran autobus na električni pogon koji će se graditi sa slovenskim predstavnicima, tvrtkom Edison s kojom će AP Varaždin surađivati na obnovi i modernizaciji autobusnog voznog parka. Inače, prema najavama, autobusi će voziti i za vrijeme izvođenja radova, a  najvjerojatnije će biti smješteni na parkiralištu kod varaždinskog  groblja.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing