radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Grad preuzeo ključeve bivše Varteksove zgrade

02.02.2018. 15:03:35
Nakon potpisivanje kupoprodajnog ugovora između Zagrebačke Banke i Grada Varaždina te uplaćenog cjelokupnog iznosa od 1.547.000,00 Eura, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Sandra Malenica, varaždinske je novinare odvela u obilazak objekta bivše Varteksove robne kuće na Trgu kralja Tomislava, koji je namijenjen za buduću Gradsku knjižnicu i čitaonicu.
 
Već sljedećeg tjedna krenut će se sa analizom i javnom nabavom, a na ljeto će krenuti i preuređenje, rekla je Malenica.
- Ovaj prostor ima 2600m², nešto je u zakupu, ali preuzet ćemo ugovore u zakupu. Ostatak prostora veličine 2000m² namijenit ćemo za knjižnicu. Postoji još dodatnih 600 m² tavana kojeg zasigurno nećemo rješavati u ovoj  prvoj fazi, ali dugoročno gledano to će biti još jedan dodatan prostor koji će služiti Gradu. Knjižnica će biti raspoređena na tri etaže. Imat će sve što ima sada, ali i puno više. Dakle, imat će adekvatne uredske prostore, prostore za čuvanje važnih zbirku, nezaobilazan prostor za čitanje novina. Bit će sve napravljeno po standardima kakve matične knjižnice moraju imati – rekla je Malenica.

Ministarstvo kulture već je uložili milijun kuna za radove na preuređenju zgrade s kojima će se krenuti odmah po završetku izrade projektne dokumentacije, kada će se znati i točan iznos investicije. Bez obzira što je zgrada zaštićeno kulturno dobro, prostor će biti prilagođen za pristup osobama s invaliditetom. Ipak, neće sva knjižna građa naći svoje mjesto u ovom prostoru.
- Nažalost, prema analizi, dječja knjižnica neće biti ovdje. Cilj nam spojiti mlade s odraslima, a ne više s djecom. Tu će biti odjel za mlade, audiovizualna i multimedijalna zbirka, prvenstveno će tu biti društveni prostor koji fali centru grada - zaključila je Malenica.

Budući da je ova godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine, preseljenje Gradske knjižnica i čitaonica Metel Ožegović koja ove godine slavi 180. obljetnicu svoga rada, tim više dobiva na važnosti.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing