radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Konačno će biti otvoren Muzej grada Ludbrega

01.02.2018. 13:12:45
Nakon mnogo godina prikupljanja građe konačno se otvara mogućnost za trajno rješenje smještaja i otvaranje Muzeja grada Ludbrega.

Izmjene zakona o muzejskoj djelatnosti omogućile su u malim gradovima do deset tisuća stanovnika da mogu osnovati muzej u sklopu ustanove, u ovom slučaju Centra za kulturu i informiranje, što bitno smanjuje trošak u odnosu na osnivanje samostalne ustanove. Imajući to u vidu, kao i činjenicu da Ludbreg ima etnografsku zbirku i zbirku predmeta sakralne umjetnosti, Grad se javio na natječaj Ministarstva kulture za investiciju i potporu uređenja prostora za stalni postav budućeg muzeja.

Muzej bi bio smješten u podrumu dvorca Batthyany. Sljedeći korak je registracija Muzeja grada Ludbrega kao posebne organizacijske jedinice Centra što je već regulirano novim statutom. Očekuje se da će muzej biti otvoren već ove godine. 

Na taj način dobit će se zaokružena cjelinu jer će uz već postojeću zbirku izloženu u dvorcu biti i postav muzeja koji će govoriti o kontinuitetu postojanja života na ovim prostorima, rekao je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Branko Dijanošić.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing