radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Održana konferencija o projektu HAPPY BIKE

31.01.2018. 11:38:52
U mađarskom gradu Letenye održana je početna konferencija projekta HAPPY BIKE – Neograničeno iskustvo bicikliranja uz Muru i Dravu. Projekt provode četiri partnera, jedan s mađarske strane i tri s hrvatske strane. Vodeći partner je Grad Letenye, dok u svojstvu partnera nastupaju Grad Ludbreg, Grad Prelog i Županijska Uprava za ceste Varaždinske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje u okvirima Interreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska i ima ukupni budžet od  nešto više od milijun eura.

Sam projekt traje 20 mjeseci i odnosi se konkretno na izgradnju biciklističke infrastrukture u prekograničnom području koja će spajati Varaždinsku Županiju, Međimursku Županiju i Zala Županiju u Mađarskoj. Ukupna duljina biciklističke staze bit će preko 100 kilometara i prolazit će kroz sve prirodne, kulturne i turističke znamenitosti na navedenom području. Da bi se to postiglo, potrebno je odraditi nekoliko koraka; izgradnju dijelova staze i uspostavu potrebne cestovne infrastrukture za što je zadužena Županijska uprava za ceste, dok su ostali partneri zaduženi za organizaciju različitih događaja i aktivnosti temeljem kojih će se napraviti uvjeti za stvaranje dugoročne biciklističke kulture na obje strane granice.
Grad Ludbreg nastupa u svojstvu partnera i zadužen je za implementaciju projekta na hrvatskoj strani, posebice na području Varaždinske županije. Aktivnosti Grada Ludbrega odnose se na izradu promotivnih materijala, širenje vidljivosti projekta na području Varaždinske županije, organizaciju lokalnih i prekograničnih događaja za bicikliste, organizaciju radionica "Sigurnost u prometu za bicikliste, uspostavljanje mjesta odmora, info-mjesta, postavljanje informativnih ploča uz biciklističke rute i uređenje dijela lokalne ceste na području Ludbrega za uspostavu brdske biciklističke staze.

Biciklistička staza Grada Ludbrega obuhvaća dio susjedne Općine Sveti Đurđ , prolazi kroz naselja Hrženica, Poljanec, Vinogradi Ludbreški, Globočec, Ludbreg, Selnik, Sveti Đurđ te završava ponovno u naselju Hrženica, na granici sa Međimurskom županijom, gdje se spaja s rutom Grada Preloga. Odmorišta s potrebnom opremom za bicikliste nalazit će se uzduž rute u naselju Sveti Đurđ,naselju Selnik i  naselju Ludbreg – navela je Petra Međimurec u svojem predstavljanju Grada Ludbrega i njegove uloge u projektu na prvoj konferenciji u Letenyu.

Prva konferencija po projektu započela je uvodnim govorima te kratkim opisima projekta, samog programa i prednostima koje proizlaze za uključene partnere iz ovakvog vida suradnje. Uvodne govore su, među ostalima, održali Tomislav Osonjački i Dejan Radat iz Županijske uprave za ceste te Petra Međimurec ispred Grada Ludbrega koja je Ludbreg predstavila kao Grad poduzetništva i projekata.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing