radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Zabava i događanja

Održan 4. Međunarodni srakarski fašnik

27.01.2018. 20:44:17
Čak 47 karnevalskih udruga s oko 1.200 karnevalista iz Hrvatske, Slovenije i Italije nastupilo je na četvrtom Međunarodnom srakarskom fašniku ovog vikenda. Prohladno vrijeme bez kiše omogućilo je svima da predstave svoje kreacije, a mještanima Sračinca i njihovim gostima da se dobro zabave uz maskenbal.

Vesela povorka krenula je od Osnovne škole Sračinec, gdje su se i prije početka sudionici mogli zagrijati i okrijepiti ribljim specijalitetima koje su im priredili članovi ŠRK Sračinec. Pokret su plotunom označili članovi Kuburaške udruge Maruševec, nakon čega je kolona lagano zaplovila kroz Sračinec. O veličini manifestacije govori i činjenica da je mimohod trajao više od dva i pol sata, a karnevalske grupe su u jednom trenutku činile neprekinutu kolonu od dvorišta osnovne škole do Doma kulture.

- Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim karnevalom na kojem su uz mnogobrojne karnevaliste bili i predstavnici FECC-a, Međunarodne udruge karnevalskih gradova te predstavnici Udruge karnevalista Hrvatske. Ovoliki broj karnevalskih udruga i to da je Srakarski fašnik prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i šire, rezultat je našeg rada unatrag više od deset godina. Naša udruga svake godine posjeti 17 do 20 karnevala, tamo se sklapaju prijateljstva, ali i dogovaraju uzvratni posjeti. Drago nam je da je naš rad prepoznala i Općina Sračinec koja nas podržava, a mi iz godine u godinu imamo sve više ambicija i manifestacija raste. U listopadu ćemo u Varaždinu biti domaćini skupštine Udruge karnevalista Hrvatske, na kojoj će biti prisutni predstavnici udruga karnevalista iz 50 gradova Hrvatske. Naša udruga zastupa Grad Varaždin i Općinu Sračinec i nadamo se podršci Grada, Županije i turističkih zajednica grada i županije. - naglasio je predsjednik Udruge maškara "Črna sraka" Slobodan Drožđek.

U središtu Sračinca pored Općine postavljena je bina pred kojom su predstavljene sve udruge koje su sudjelovale na fašniku. Svi sudionici počašćeni su toplim obrokom, a održan je domjenak za predstavnike udruga.

- Međunarodni Srakarski fašnik iz godine u godinu potvrđuje da smo krenuli u jedan izvanredan projekt koji je prepoznat i puno šire od naše županije. Ove godine imamo i mnogobrojne goste, osobito iz Slovenije, koji su došli zbog Fašnika, ne samo kao sudionici već i kao gledatelji. Udruga Črna sraka ponovno je sve izvanredno organizirala, već nekoliko dana u Sračincu vlada fašnički duh, mjesto je okićeno tako da svi znaju za Fašnik u Sračincu. Ovo je izuzetno zahtjevan projekt u koji se svake godine uključi veliki broj pojedinaca, udruga s područja općine, ali i državnih institucija, pri čemu velika hvala Policijskoj upravi Varaždin i Hrvatskim cestama koje nam puno pomažu. Hvala i svim udrugama i svim mještanima koji su izlaskom na cestu i postavljenom okrepom uveličali ovaj događaj. Siguran sam da ćemo i dalje rasti u godinama koje dolazi i da je ovo samo početak manifestacije po kojoj će Sračinec i naša općina biti poznati. - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Srakarski fašnik po svojoj posjećenosti i kvaliteti svrstao se uz bok najvećih karnevala u Hrvatskoj i prema nekim procjenama među pet vodećih karnevalskih priredbi. 


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing