radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Održana je radionica o kreativnim industrijama

26.01.2018. 09:49:55
U organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija u Ludbregu je održana interaktivna radionica u okviru projekta “Kreativni gradovi Hrvatske”. Na radionici održanoj u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” predstavljena je ideja Kreativnih gradova Hrvatske, a riječi je bilo i o ulozi kreativnih industrija i kulture kao ključnih faktora za razvoj poduzetništva u kreativnom sektoru. Govorilo se i o modelu mapiranja potencijala i raspoloživih resursa koji mogu generirati najviše dodane vrijednosti s naglaskom na nekretnine kao neiskorišteni potencijal, kulturnu i prirodnu baštinu, nematerijalnu baštinu – gastro, obrti, ručni rad, povijesne teme, kreativne i kulturne tvrtke, projekti i udruge.

– Ovo je zanimljiv projekt koji nije samo hrvatski već je istovremeno i međunarodni jer postoji međunarodna mreža kreativnih gradova Europe koji malo drugačije tretiraju nove kreativne industrije. Malo je poznato da je u Engleskoj čak do 20 posto prihoda industrije zapravo iz kreativnih industrija, a tu spadaju pisanje, film, televizija, umjetnost općenito i sve što ima veze s kreativnošću. Nama je cilj u budućnosti se priključiti toj mreži, ali i kroz tu mrežu pronaći kreativne potencijale našeg grada – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić. Osvrnuo se i na projekt uređenja arheološkog parka, koji je prilika da se iz njega nauči nešto novo, kreativno, ne samo turistima već i samim građanima. Ovom prvom radionicom nastojalo se detektirati upravo vlastite potencijale i na koji način se mogu koristiti.

-Pokušavamo stvoriti mrežu kreativnih gradova Hrvatske, uhvatiti modele suradnje među gradovima i uspostaviti grozdove zajednice, zajedničke projekte, sve na području kreativnih i kulturnih industrija. Rađa se neka nova ekonomija, koju teško razumijemo, no definitivno je to nova ekonomija kreativnih i kulturnih industrija naglasio je Goran Kauzlarić, konzultant, suradnik Udruge gradova te jedan od predavača na kreativnoj radionici. Za ovakve projekte važno je sudjelovanje građana kao predstavnika različitih interesnih sfera koji imaju koristi i sudjeluju u stvaranju lokalne ekonomije, a u cilju kreiranja jedinstvenog identiteta gradova na temelju kojeg će se vršiti fokusirana ulaganja u razvoj za rast i radna mjesta.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing