radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Brojni muzeji večeras će otvoriti svoja vrata

26.01.2018. 09:35:27
Hrvatsko muzejsko društvo večeras ponovo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj. Prvi put je održana u prosincu 2005. u Zagrebu kao gradski pilot projekt sa šest muzeja. Dvije godine kasnije Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova. Prošla godina bila je rekordna – Noć muzeja je održana u 110 gradova i općina Hrvatske, na više od 230 lokacija, a programe je posjetilo 239 tisuća građana. Najviše ih je bilo u Zagrebu, dok je muzeje u Varaždinu obišlo 5,460 posjetitelja. Večeras će žitelji Varaždinske županije moći besplatno uživati u bogatom programu različitih muzeja – svoja vrata će za razgled otvoriti Gradski muzej Varaždin, Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama, Vatrogasni muzej u Varaždinu, Muzej anđela, Muzej planinarstva u Ivancu, Dvor u Trkošćanu te dvorac Batthyany u Ludbregu.

Svoja vrata od 18 do 24 sata otvorit će Gradski muzej Varaždin. U Starom gradu posjetitelji mogu razgledati Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela, a u palači Herzer na Franjevačkom trgu, posjetitelji mogu razgledati stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukac te Varaždinske glagoljske pergamene i Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške. U palači Sermage izložena je Retrospektiva Sunčanice Tuk.

Svoja vrata večeras će otvoriti i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice. Od 18 do 19 sati održat će se prigodan program "Otvorena vrata muzeja" prilikom kojeg će posjetitelji slobodno razgledati antički postav i prigodne izložbe u Galeriji Toplissa. Od 19 do 20 sati posjetitelji će moći uz stručno vodstvo razgledati arheološki postav, a ujedno i prigodnu izložbu u Galeriji Toplissa. Važno je napomenuti da je Zavičajni muzej Varaždinske Toplice protekle godine proslavio 80 godina rada.

Muzej hrvatskog vatrogastva, koji se nalazi u Trenkovoj ulici u Varaždinu, i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja. Slijedeći ovogodišnju temu Muzeji i sport, Muzej je odlučio organizirati izložbu “Vatrogasci i sport”, na kojoj  kroz predmete, pehare, medalje i fotografije prikazuje ovaj značajan segment rada hrvatskog vatrogastva. U ovoj izložbi, koja se otvara u 19 sati,  sudjeluje niz vatrogasnih društava s predmetima iz vlastitih arhiva. Kako je naglasak izložbe na vatrogasnim natjecanjima, za posjetitelje  je pripremljena i  pokazna natjecateljska vatrogasna vježba, koju će od 19 sati i 30 minuta izvesti varaždinski dobrovoljni i profesionalni vatrogasci. Uz izložbu stalnog postava, održat će se i likovna radionica te radionica vezivanja čvorova iz segmenta rada vatrogasne mladeži. Posjetitelji će moći razgledati vatrogasna vozila i opremu Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.  Posjetitelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri. Program počinje u 18 sati i potrajat će do 23 sata.

Muzej anđela i ove se godine pridružuje manifestaciji Noć muzeja. Ovogodišnji koncept same manifestacije usmjeren je na sagledavanje i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, a geslo je – Muzeji i sport. Jesu li povezani anđeli i sport i kako ih u sportskom ruhu vidi slikar Željko Prstec, saznajte u noćnoj šetnji Muzejom anđela. Ajngelkov napitek, anđelice i sportom nadahnuti anđeli, očekuju posjetitelje večeras do ponoći.

Muzej planinarstva Ivanec večeras će se po prvi puta pridružiti nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja koju Hrvatsko muzejsko društvo priređuje u suradnji s muzejima širom Hrvatske. Ivanečki muzej svoju prvu muzejsku noć otvara planinarskom izložbom koju priređuje u suradnji s HPD-om Ivančica i kolekcionarom Borisom Jagetićem Darabošom te brojnim donatorima, a kojom će ujedno krenuti u susret obilježavanju 120. obljetnice HPD-a Ivančica i organiziranog planinarstva u Ivancu. Noć muzeja počet će u 19.30 sati okupljanjem kod muzeja, gdje će građane, goste i uzvanike dočekivati planinari i članovi ivanečkih povijesnih postrojbi – vitezovi ivanovci i Rudarska četa. U 20 sati slijedi otvaranje planinarske izložbe na kojoj će posjetitelji moći vidjeti cijeli niz izložaka tematski vezanih uz povijesnu ivanečku planinarsku baštinu. Program i razgledavanje izložbe, uz degustaciju tradicijskih planinarskih specijaliteta te pojedine atrakcijske sadržaje, trajat će sve do ponoći.

Bogat program manifestacije Noć muzeja 2018, priprema i Dvor u Trakošćanu. Između 18 i 24 sata bit će omogućeno noćno razgledavanje dvorca s mogućnošću ulaska u tamnicu. Između 19.00 i 21.00 sati Trakošćanski će streličari u podnožju dvorca prikazati gađanje lukom i strijelom. Između 20 i 23 sata, KUD Josip Genc prezentirat će pripremu i pečenje tradicijskog jela pogače, odnosno “biciklina” na povijesnoj peći u kuhinji dvorca. U polivalentnoj dvorani dvorca, Bednjanske špelancije će izvesti Josip Podsečki i Danijel Češnjaj. U sklopu Noći muzeja, pred ulazom u dvorac bit će organizirana humanitarna akcija Noć za Sunce, u organizaciji Rotary kluba Trakošćan. Sredstva će se prikupljati za Udrugu "Ivanečko sunce" za osobe s intelektualnim oštećenjem iz Ivanca. Osim toga, u dvorištu dvorca koncert će održati grupa Kavaliri.


U povodu manifestacije Noć muzeja, Grad Ludbreg i Hrvatski restauratorski zavod organiziraju Noć u dvorcu Batthyany. Svečano otvorenje bit će u 18 sati.  Potom će se u 18 sati i 30 minuta održati 1. recital kajkavske poezije "Božo Hlastec" na kojem će autori pročitati svoje radove na kajkavskom narječju, a potom će se dodijeliti i nagrade i priznanja. Glazbeni gosti su Čedo i Matija Antolić, a izvest će "Blues do domačem". U isto vrijeme počinje i razgledavanje dvorca Batthyany, od podruma do tavana, uz pomoć stručnog vodstva kroz restauratorske radionice.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing