radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

U 19 sati počinje tribina o feminizmu i glazbi

24.01.2018. 10:48:32
Glazbena mladež Varaždin će 2018. godinu otvoriti s tribinom o feminizmu i glazbi. U varaždinskoj Glazbenoj školi održat će se gošća je biti Nina Dragičević, autorica dviju knjiga koje bi mogli smjestiti u novu granu muzikologije - feminističku muzikologiju.

Prva knjiga naslova Slavne neznane (Slavne nepoznate) je iscrpan tekst koji otkriva uvjete rada i stvaranja glazbenica danas i nekad. Neke od tema kojih se Nina dotiče su: tko su bile glazbenice, gdje su stvarale, što su pisale i kako je njihov rod utjecao na percepciju njihovih djela. Druga knjiga, koja je izašla prije manje od mjesec dana, pokušava odgovorit na pitanje kako je glazba ključni element lezbijske kulture. Razgovor s Ninom Dragičević će voditi Ivana Maričić, studentica muzikologije u Ljubljani, a sve počinje u Glazbenoj školi u 19 sati.

Nakon tribine, večeras će se održati još jedan program u organizaciji Glazbene mladeži – riječ o jazz koncertu u Rogozu. Nastupit će kvartet Vojkana Jocića s Ivanom Kapecom, Jankom Novoselićem i Lukom Veselinovićem.

Vojkan Jocić rođen je u Koprivnici. Magistrirao je u Grazu, a u vrijeme studija počinje svirati sa tamošnjim Opernim orkestrom i Simfonijskim orkestrom te manjim komornim ansamblima. Nastupa i kao solist. S kolegama iz klase osniva kvartet saksofona Quadrophone sa kojim nastupa u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Crnoj Gori. Uz klasično obrazovanje, educira se u jazz i popularnoj glazbi pohađajući seminare u Hrvatskoj i Sloveniji radeći sa eminetnim glazbenicima i pedagozima. Svira u nekoliko jazz ansambla. Dobitnik je Nagrade Status za najboljeg jazz saksofonista u Hrvatskoj te Porina s ansamblom Jazziana Croatica i Zvjezdan Ružić sextetom. Večerašnji koncert u Rogozu počinje u 21 sat.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing