radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Otvorenje izložbe u palači Herzer

24.01.2018. 10:20:28
U sklopu Srijede u Muzeju, u palači Herzer, u 19 sati otvara se izložba Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške, koja će biti dopunjena temom Varaždinske glagoljske pergamene.

Autorica izložbe je dr. sc. Anica Vlašić-Anić koja je u kapucinskom samostanu sv. Josipa u Karlobagu provela opsežna istraživanja glagoljaške knjižne baštine, što je rezultiralo i tamošnjim stalnim izložbenim postavom, realiziranim 2013. godine o 300. obljetnici osnutka samostana. Na temelju tog postava osmišljena je i pokretna izložba na plakatima.

Interes dr. sc. Vlašić-Anić za kapucinsku glagoljašku baštinu nastao je prilikom posjeta varaždinskoj kapucinskoj knjižnici 1986. godine. Time je započelo njezino dugogodišnje i plodonosno traganje za glagoljicom u kapucinskim samostanima, za koje se do tada uglavnom smatralo da u njima takve građe nema. Osim građe na plakatima, biti i dvije originalne glagoljske pergamene iz varaždinskoga kapucinskog samostana.. Izložba je postavljena za razgled do 11. ožujka ove godine.

       
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing