radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Odličan nastup domaćih ansambla i zborova u Puli

23.01.2018. 14:51:24
U Puli je u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa na Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Istria Cantat Vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca, pod vodstvom Nade Peček, pobijedio je u kategoriji klasične glazbe sa zadanim djelom. Na  natjecanju su nastupila 23 zbora iz Hrvatske i Slovenije koje je ocjenjivao međunarodni stručni sud.

Zborovi su se natjecali u kategorijama folklorne, duhovne i popularne glazbe. Pod vodstvom Janje Knapić, Ansambl vokalne popularne glazbe u Glazbenoj školi Varaždin pobijedio je u kategoriji popularne glazbe, pod vodstvom Janje Knapić.

VA Sakcinski je između ostalog izveo djelo Ćaće moj Ivana Matetića Ronjgova nakon kojeg ni prosudbeno povjerenstvo nije ostalo ravnodušno što dokazuju i suze Bojana Pogrmilovića, dopredsjednika Hrvatske udruge zborovođa, koji je i nakon natjecanja Ansamblu uputio riječi kako tijekom i nakon izvedbe nije mogao suspregnuti emocije. Kazao je kako je Ansambl na vrhunskoj razini i istaknuo kako u posljednjih 40-ak godina nije čuo bolju izvedbu navedene antologijski pjesme. Ansamblu se obratio i Johannes van der Sandt, član žirija iz Južnoafričke Republike. Kazao je kako je Ansambl na višoj razini od svih izvođača, pohvalio je intepretaciju, iznošenje emocija, kvalitetu i boju tona te opći umjetnički dojam koji Ansambl ostavlja na pozornici. Sve ove riječi Ansamblu su najveća nagrada i veliki poticaj da i dalje ustraje u svojem radu.

Osim toga, ivanečki Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Rudolf Rajter" na istom je natjecanju osvojio srebrnu plaketu. Visoko priznanje, kojim su samo nastavili sjajan niz pjevačkih ostvarenja, zboraši su izborili pod ravnanjem glazbene pedagoginje prof. Jelene Gotal. Time su samo potvrdili da se ivanečki zbor, nakon što je prošle godine pobijedio na županijskom natjecanju te potom na državnoj smotri u Rovinju osvojio srebrnu plaketu, i dalje uvjerljivo nalazi u samom vrhu zborskog pjevanja u Hrvatskoj.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing