radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Zabava i događanja

Proslava Vincekova u cijelome kraju

19.01.2018. 14:08:55
Vinogradari će ovog vikenda proslaviti Vincekovo, blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara. U Hrvatskoj je slavljenje Vinkova, Vincekova, Vincekuše uobičajeno u kontinentalnim vinogorjima, tek ponegdje se javlja i u primorskim područjima.

- Udruga vinogradara i voćara "Pinta" Novi Marof danas u Kamenoj Gorici organizira proslavu blagdana Sv. Vinka tradicionalnim okupljanjem i druženjem na otvorenom - najavljuje predsjednik udruge, Dragutin Košćak.
Udruga „Pinta“ tradicionalno će počastiti sve prisutne vinskim gulašom, špekom, kobasicama i jegerom na ražnju, kuhanim i svježim vinom. Za veselicu će biti zadužen domaći sastav „Stari trsi“ iz Kamene Gorice, a nastupit će i novomarofski gosti kuburaši –„Gromovi Zagorja“ iz Tuheljskih Toplica.

I Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizira tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda. Ceremonija obilježavanja početka ovogodišnjih radova u vinogradima, uz stihove pučke pjesme „Trsek moj zbudi se“, održat će se vinogradu Izletišta „Zlatne Gorice“ na Varaždin Bregu, Banjšćina, s početkom u 14 sati.

Udruga vinogradara i voćara "Sv. Antun" poziva građane na već tradicionalnu proslavu "Vincekova u Tužnu" koja će se održati u vinogradu Grđan Ivana (Goranec), s početkom u 12.30 sati Lokacija do vinograda biti će označena putokazima, a sve posjetitelje očekuje sudjelovanje u tradicionalnoj ceremoniji obrezivanja trsa nakon čega se nastavlja druženje u vinogradu domaćina uz prigodni domjenak.
 
Uz njih, i Udruga vinogradara i voćara "Mejaši" iz Ljubeščice organizira proslavu Sv. Vinka, koja će se održati danas u Rakovcu i na brijegu "Kapelski Gaj". Okupljanje sudionika bit će između 12,40 i 13 sati kod društvene kućice u Rakovcu, nakon čega će autobus sudionike povesti  do kapelice u Kapelskom Gaju.  Ceremonija rezidbe vina bit će u 16 sati, a potom slijedi domjenak. Predsjednik udruge Ivan Legin poziva sudionike da odjenu narodne nošnje kako bi se što dosljednije proslavio vinogradarski blagdan Sv. Vinka.

KUD Cvetlinski zvon i ove godine organizira manifestaciju Vincekovo u Cvetlinu. Manifestacija će se održato u vinogradu Roberta Brusara, gdje će Cvetlinski zvon i službeno „pozvoniti“ usnulom trsju na buđenje. Prema tradiciji, ceremonijal meštri će trsove bogato okititi mrsnim delicijama - domaćim šunkama, kobasama i špekom, obilato ih zalijati starim vinom te zamoliti Boga da bude dobro i rodno ljeto.  Ritual će biti praćen pjesmom i glazbom Cvetlinskog zvona, a neće izostati ni tradicionalno obrezivanje prvih šiba. Početak blagoslova vinograda i prvog reza bit će u 13 sati. Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže i tako po starim običajima simbolično otvore novu vinogradarsku godinu.

Osim toga, Udruga vinogradara "Trsek" Ludbreg će i ove godine kod kipa Sv. Vinka zaštitnika ludbreškog vinogorja organizirati blagoslov grančica i proslavu Vincekovog. Program je na rasporedu u nedjelju 21. siječnja,  u 12 sati.

Vinogradari s cestičkog područja okupit će se u nedjelju, od 14 sati, na imanju obitelji Županić. Predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin iz Cestice Marijan Županić je najavio, uz već tradicionalnu proslavu i obilježavanje početka radova u vinogradu, i pravu gozbu za sve goste.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing