radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Predstavljen projekt za rekonstrukciju Kina Dom

19.01.2018. 13:34:07
Na javnom kolegiju gradonačelnika predstavljen je projekt rekonstrukcije sadašnjeg Kina Dom u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu u budući Centar kreativnih industrija.

Prema sadašnjim izmjerama iznos neto korisne površine iznosi 800 m2, a prema novom projektu korisna površina rekonstruirane zgrade iznosila bi oko 1460 m2, a namijenjena bi bila mladim kreativcima iz područja arhitekture, glazbe, dizajna i slično. Za izradu projektne dokumentacije vrijedne 188 tisuća kuna (bez PDV-a)  zadužena je bila tvrtka DIA iz Nedelišća.
- Radili smo po principu da sa što manje uloženog novca dobijemo što kvalitetniji i polivalentniji prostor. Prostore smo uspjeli udvostručiti zahvaljujući velikoj dvorani koja je imala veliki volumen i visinu, a koji prema novim zahtjevima nisu bili potrebni – rekla je Vesna Vrbanec iz Tvrtke DIA.
- Prostor bi bio multifunkcionalan, uređen u industrijskom, tz. open space stilu, koji je samo kulisa u kojoj se događa sadržaj. U ovom projektu prostor i dizajn su u sekundarnom položaju u odnosu na ljude koji tu borave - dodala je Vrbanec.

Projekt se svidio i gradonačelniku Ivanu Čehoku.
- Dobili smo dobar projekt, odnosno multifunkcionalnu zgradu koja će biti prava "košnica" kreativnih ideja. Svuda u svijetu postoje takvi centri,  u kojima djeluju najčešće mladi ljudi koji imaju brojne ideje, no nemaju primjerice institucionalnu ili financijsku potporu da ih provedu. Upravo ćemo tim mladim ljudima omogućiti da u tom prostoru razvijaju svoje ideje - najavio je Čehok.

Zgrada je u vlasništvu Grada Varaždina sedam godina. Prema općenitim procjenama arhitektice Vesne Vrbanec, rekonstrukcija i adaptacija zgrade budućeg Centra kreativnih industrija koštala bi oko desetak milijuna kuna.
- Nadam se da ćemo projekt uspjeti prijaviti ove godine i osigurati državna i europska sredstva kako bismo mladima u roku od dvije, tri godine mogli dati na korištenje zgradu


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing