radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Završio odvoz bala koje nisu pod koncesijom

18.01.2018. 16:02:55
3650 bala, prosječne težine 900 kilograma, odnosno 3% bala jučer je odvezeno iz Brezja, pohvalio se na današnjem kolegiju aktualne gradske vlasti, zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar.

Dodao je da su u tijeku pregovori s Općinama, a uskoro će predstaviti model za  zbrinjavanje preostalih 15 tisuća tona koje su balirale Općine i ostavljale na odlagalištu u Brezju.
- Sazvao sam sastanak s načelnicima kako bismo ponudili model, obzirom da su i općine dobile dio sredstava koje je Varkom tada skupljao, i kako bismo vidjeli koliko to košta, odnosno kako bismo se dogovorili oko financijske konstrukcije - kazao je Avar te dodao da očekuje da će za tjedan do dva tjedna moći predložiti i rješenje najvećeg dijela baliranog otpada.
Avar je istaknuo da je važno da se bale koje nisu pod koncesijom zbrinu po sadašnjoj zakonskoj regulativi na zakonit način kako bi se sanacija mogla prijaviti na natječaje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost:
-Da bi završili cijelu priču, moramo maknuti bale koje nisu pod koncesijom da se ne bi dogodilo da riješimo dio koji je pod koncesijom, a ostatak ostane. Ići ćemo prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje  - zaključio je Avar.

Za kraj je kazao da zbrinjavanje ovih tri tisuće tona otpada nije išlo na teret gradskog proračuna odnosno građana, već je to bilo u obvezi Varkoma.  Avar ujedno smatra da bi do kraja 2020. godine Brezje moglo biti očišćeno od bala.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing