radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Večeras je otvorenje izložbe Sunčanice Tuk

17.01.2018. 10:24:56
Nakon što je prošle godine prvotno održana u Zagrebu, retrospektivna izložba akademske slikarice Sunčanice Tuk bit će postavljena i u Varaždinu, u palači Sermage/Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, gdje se u sklopu Srijede u Muzeju otvara večeras, u 19 sati. 

Na ovom retrospektivnom pregledu  Sunčanice Tuk (r. 1944. u Sarajevu) zastupljene su sve faze njezina slikarskog djelovanja, počevši od školovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj je diplomirala slikarstvo 1971. godine, do danas, s naglaskom na bitan aspekt njezina koncepta: procesualnost, zasnovanoj na primarnoj, hermetičnoj i reduktivnoj formi.

Sunčanica Tuk do sada je izlagala na 25 samostalnih izložbi te stotinjak skupnih u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima je Otkupna nagrada Skupštine zajednice općina Karlovac, Nagrada Ministarstva kulture RH na 1. hrvatskom trijenalu crteža te Nagrada Zagrebačke banke za projekt „Fluktuacija prostora memorije“. Suautorica je grafičko-pjesničke mape „Sunčanica Tuk – Slavko Jendričko 99“, te grafičke mape „Bakliža, Baričević, Tuk“. U izdanju „Pastorale“ o njezinu radu je 2004. objavljena i monografija autora Marijana Špoljara. Uz umjetničko stvaralaštvo bavi se i prosvjetnim radom.

Retrospektivna izložba Sunčanice Tuk realizirana je u suradnji s Domom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Muzejom grada Koprivnice, u kojemu će biti postavljena nakon Varaždina. U Gradskom muzeju Varaždin izložba ostaje otvorena do 18. veljače ove godine.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing