radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Lifestyle

Broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu

10.01.2018. 14:26:44
U Varaždinskoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj sezona je gripe, a od početka prosinca broj oboljelih u stalnom je porastu.

- U posljednjih tjedan dana primili smo nešto više prijava oboljelih u odnosu na prošlu godinu. Sveukupno imamo 80-ak prijavljenih oboljelih, što je u pravilu broj osoba koji su zatražili liječničku pomoć. Sigurno da je situacija na terenu drugačija, odnosno da je više oboljelih jer jedan velik dio ljudi okupira svoje simptome kod kuće, ne javljajući se izabranom doktoru – rekla je doktorica Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Vrhunac gripe i najveći broj oboljelih očekuje se za nekoliko tjedana, nakon povratka djece u škole.
- Gripa uvijek počinje naglo. Najprije nastupa visoka temperatura, opća slabost, bolovi u mišićima, zglobovima, a potom i u cijelome tijelu. Prehlada nastupa postepeno. Obično ide sa kataraličnim sindromima, šmrcanje, kihanje, kašljanje, blago povišena temperatura i postepeno se razvijaju simptomi koji se onda mogu i komplicirati. Kod gripe to ide relativno naglo i brzo. Iz čistog zdravlja ste bolesni – rekla je Čusek Adamić.

- Uz snižavanje tjelesne temperature i uzimanje dovoljne količine tekućine, vitamina i minerala, vrlo važno za ozdravljenje od gripe jest ostati u krevetu i odležati bolest, sve dok ne prođe temperatura - naglasila je za kraj doktorica Čusek Adamić. S gripom treba biti oprezan i ne shvaćati ju olako jer je to bolest koja može biti smrtonosna, posebno za kronične bolesnike.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing