radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

26. obljetnica akcije "Alfa 91."

02.01.2018. 11:10:39
Uoči Nove godine članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995., predvođeni predsjednikom Vladimirom Leskovarom te članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Maruševec na čelu s predsjednikom ogranka Tihomirom Jodom, obišli su pakračko-lipičko područje, kako bi obilježili 26. godišnjicu akcije "Alfa 91.".

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima i na pakračkom groblju odali su počast poginulim pripadnicima 104. brigade, te svim hrvatskim braniteljima, koji su položili svoje živote za slobodu Domovine na pakračko-lipičkom području.

Domaćini su im bili članovi pakračke HVIDRA-e s kojima  Klub varaždinskih branitelja  ima odličnu suradnju, a zajedno su obišli spomen obilježja na Gavrinici na Kragujskom putu gdje je stradao zapovjednik 104. brigade HV pukovnik Ivan Sokač i još šest pripadnika 104. brigade: Mirko Lazar, Božo Petrikovski, Mladen Jendrić, Slavko Smiljan, Juraj Brlenić te pripadnik 76. samostalne bojne Pakrac  Zoran Tarbuk, dok je Miljenko Banić kao pripadnik novomarofske bojne 104. brigade poginuo sredinom prosinca 1991. godine prilikom pokušaja oslobađanja dijela Japage i Gavrinice.

Varaždinski branitelji, zajedno s članovima pakračke HVIDRA-e, obišli su i mjesto stradavanja civila u Japagi, te mjesto Šeovica gdje su poginuli pripadnici 76. samostalnog bataljuna Pakrac.

Varaždinski branitelji obišli su još spomen područje u šumi "Zukvi", mjestu pogibije četvero pripadnika 104. brigade, te pakračko groblje gdje je podignuta ploča na kojoj je 21 ime poginulog pripadnika 104. brigade koji su stradali tijekom 1991. i 1992. godine, kad je brigada sudjelovala u oslobađajućim akcijama, branila i sačuvala to područje.

Obišli su i selo Kusonje te spomen područje kod Brusničkog mosta preko rijeke Pakre, gdje je  stradalo 19 pripadnika 127.brigade Virovitica, te mjesto masovne grobnice mučki ubijenih 20 pripadnika bjelovarske postrojbe u selu Kusonje u rujnu 1991. godine i čija se sudbina nije znala do oslobađanja sela u samoj akciji „Alfa 91.“.

U organizaciji Kluba varaždinskih branitelja, a u suradnji s Općinom Cestica i načelnikom Mirkom Korotajem te Udrugom žena Prekopakre održano je darivanje mališana branitelja iz Prekopakre, a ta je dužnost pripala gradskom notaru iz Varaždina Krunoslavu Čoli koji je razveselio djecu darovima u odijelu Djeda Mraza.

Na povratku, članovi Kluba položili su vijence i zapalili svijeće i stradalim braniteljima Lipika i u selu Kukunjevcu kod spomen ploče poginulom pripadniku 104. brigade Vlatku Imbrišiću koji je poginuo 2. studenog 1991. godine u akciji oslobađanja sela Kukunjevac.
Akcijom "Alfa 91." oslobođen je velik dio pakračkog područja od sela Dereze, Kusonja, pakračkih vinograda, Gavranice, do Šeovice. U akciji „Alfa 91“. poginulo je 34 pripadnika Hrvatske vojske, a 64 ih je ranjeno.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing