radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

ŽUC zadovoljan radovima u 2017. godini

27.12.2017. 09:36:51
U Županijskoj upravi za ceste Varaždinske županije zadovoljni su učinjenim u godini na izmaku. Naime, pod upravom Županijske uprave za ceste je oko 940 km županijskih i lokalnih cesta, od čega oko 443 županijskih cesta te 496 km lokalnih cesta, a proračun za 2017. godinu iznosio je 72.236.300 kuna.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak ističe da su zadovoljni jer je u odrađen velik dio posla.
- Odnosi se to i na klizišta i na održavanje cesta. Među većim investicijama u 2017. bile su one u Gradu Ludbregu te u Gradu Novom Marofu i Općini Sv. Ilija, odnosno za cestu Presečno-Beletinec, koja je ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna. Ukupno smo imali preko 33 milijuna kuna izvedenih radova. I time možemo biti zadovoljni- ocijenio je Koščak te najavio da će radovi na održavanju cesta u 2018. godini biti nastavljeni čim to vremenske prilike dopuste, a visina sredstava raspoloživih za održavanje cesta bit će poznata na proljeće nakon što se vidi koliko će biti potrošeno za zimsku službu.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački opisao je godinu kao vrlo aktivnu, s radovima na 11 klizišta i na 60 lokacija u županiji.
-Iako možemo reći da je razina standarda cesta u Varaždinskoj županija visoka, s obzirom na veliku kilometražu i u sljedećih desetak godina imat ćemo velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu - rekao je Osonjački.

Osim toga, podignut je kredit za investicijsko održavanje u 2017. godini u iznosu od 20 milijuna kuna s otplatom do 2025., godišnjeg anuiteta 2.842.000 kuna. U protekle tri godine smanjeni su izvori sredstava iz kojih se financira rad ŽUC-a u iznosu od oko 12 milijuna kuna na godišnjoj razini.
- 2005. godine proračun ŽUC-a je bio jednak proračunu Županije, a sada je proračun Županije triput veći od proračuna ŽUC-a. Očito se od strane države ne vodi računa o financiranju županijski cesta, a posebno se zakida sjever i posebno se oštećuje Varaždinska županija. U narednom razdoblju inicirat ćemo promjene zakonske regulative kako bi se povećali izvorni prihodi Županijskih uprava za ceste kao upravitelja najvećeg broja javnih cesta na području Republike Hrvatske - najavio je predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a.

Osim toga, Koščak najavljuje nov način rada i investiranja ŽUC-a, okretanje prema prioritetima te kvalitetnoj suradnji s općinama i gradovima.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing