radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Podržan proračun Općine Trnovec Bartolovečki

22.12.2017. 10:03:16
Vijećnici Općine Trnovec Bartolovečki većinom su glasova podržali proračun u iznosu od oko 30 milijuna kuna.

Najveći dio sredstava na prihodovnoj strani planiran je iz kapitalnih pomoći iz državnog proračuna te preko sredstava iz EU fondova. Između ostalog radi se o 2,3 milijuna kuna za izgradnju ceste u Ulici Široke ledine te milijun kuna za energetsku obnovu objekta bivšeg Matičnog ureda u Bartolovcu. Više od 5 milijuna kuna planira se i iduće godine za izgradnju Društvenog doma u Trnovcu, a riječ je o sredstvima koja bi se trebala osigurati preko EU fondova. Općina planira kreditno se zadužiti u iznosu od 10 milijuna kuna za rekonstrukciju šest ulica u Trnovcu koje trebaju sanaciju nakon dovršetka izgradnje kanalizacijske mreže.

Općina će i iduće godine uložiti značajna sredstva na području obrazovanja. Riječ je o više od 2,1 milijuna kuna za potpore za novorođene, sufinanciranje cijene vrtića te razne druge programe predškolskog uzrasta. Za programe u osnovnoškolskom obrazovanju, poput sufinanciranja produženog boravka, rano učenje informatike i drugih programa, osigurano je 672 tisuće kuna.

– Brinut ćemo se i dalje i za naše studente kojih je na sreću iz godine u godinu sve više. Za njihove stipendije i u idućoj smo godini osigurali oko 200 tisuća kuna. Za javne potrebe u socijalnoj skrbi i zdravstvu osigurali smo 592 tisuće kuna što znači da je i iduće godine iznos od 270 tisuća namijenjen za bonove umirovljenicima, osobama s invaliditetom te socijalno uzdržavanim osobama – najavio je načelnik. Za sport će se kroz proračun izdvojiti gotovo pola milijuna kuna dok je iznos od 465 tisuća kuna namijenjen vatrogascima i civilnoj zaštiti. Za poljoprivredu, razne potpore, osigurano je skoro 200 tisuća kuna.

Prije izglasavanja proračuna za iduću vijećnici su većinom glasova prihvatili i izmjene i dopune proračuna za ovu godinu. Proračun tako iznosi gotovo 10,7 milijuna kuna na prihodovnoj te 11 milijuna kuna rashodovnoj strani. Riječ je o smanjenju proračuna za nešto više od 7,7 milijuna kuna. Radi se o značajnom smanjenju, prije svega, na poziciji kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava.

– Ovdje su nerealizirana sredstava koja smo namijenili za izgradnju nerazvrstane ceste Široke ledine, koje smo trebali realizirati sredstvima s nacionalne razine. Iznos od gotovo 5,2 milijuna trebao je stići za projekt izgradnje Društvenog doma u Trnovcu, a radilo se o sredstvima EU fonda. U oba slučaja izostalo je raspisivanje natječaja i iako smo imali pripremljene projekte središnja vlast nije pripremila i objavila natječaje – pojasnio je načelnik Šamec.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing