radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Održan 25. recital "Senje i meteori"

17.12.2017. 19:30:33
U velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održan je jubilarni, 25. recital suvremenoga pjesništva “Senje i meteori”, koji organizira Varaždinsko književno društvo, u suorganizaciji s Glazbenom školom.

Prvobitni naziv recitala bio je Varaždin u srcu nosim, a u međuvremenu je osuvremenjen te iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a prevladao je i lokalne okvire jer se javljaju pjesnici iz gotovo cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Festival je održan u čast Dana grada Varaždina koji se slavi na dan njegovoga zaštitnika svetog Nikole.

Na ovogodišnji natječaj odazvalo se 92 autora  iz zemlje i inozemstva.  Na kajkavskom dijalektu pristigla su 94 rada od 50 autora, a na hrvatskom standardu 151 rad od 79 autora.

Dodijeljena su plakete u tri kategorije, i to za najuspjeliju kajkavsku pjesmu, najuspjeliju pjesmu na hrvatskome književnom standardu te najuspjeliju pjesmu na varaždinske motive.

Nagrada za najbolju pjesmu nadahnutu povijesnim naslijeđem i/ili sadašnjošću grada Varaždina pripala je Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu ”Varaždinska dvorišča ftapaju se v plemenite verzuše”. Nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom narječju osvojio je Ivan Picer iz Sigeteca za pjesmu “Ona i on”. Nagrada za najbolju pjesmu na hrvatskom standardnom jeziku dodjeljena je Ivanu Gaćini iz Zadra za pjesmu “Prelijepi dane”.

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Tugomir Orak, (predsjednik), te članovi Slađana Benkus i Ivo Posavec. 


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing