radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Jedanaest vrsta novih droga

17.12.2017. 19:19:53
Broj ovisnika o opijatima u Hrvatskoj, a i u Varaždinskoj županiji je u laganom padu, no problem su nove droge. U Hrvatskoj je lani evidentirano 11 vrsta novih droga. 

Istaknuto je to u Banskim dvorima u Zagrebu jučer, 14. prosinca, na tematskoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH sa županijskim povjerenstvima, na kojoj je bio i Tomislav Paljak, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Varaždinske županije i zamjenik župana.

Suradnja između Vladinih Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva sa županijskim povjerenstvima bi ubuduće trebala biti još bolja: zamjenik Paljak je, kao i predsjednici svih ostalih županijskih povjerenstava, u Zagrebu potpisao Protokol o suradnji. - Na ovaj način ćemo osnažiti suradnju, a i omogućiti lakši rad županijskim povjerenstvima. Stanje  je dobro i sustav funkcionira, no uvijek postoje prijetnje. Ohrabruje da je broj smrti uslijed predoziranja smanjen, ovisnici sve duže žive i sve duže su u tretmanu liječenja - naveo je ravnatelj Vladinog ureda Željko Petković te napomenuo da je počelo i provođenje projekta on-line intervencija.

Predsjednica Vladinog povjerenstva i potpredsjednica Vlade mr. sc. Marija Pejčinović Burić najavila je pak institucionalnu, ali i financijsku podršku programima na području ovisnosti.

U Varaždinskoj županiji se zadnjih godina ne bilježi porast osoba liječenih od ovisnosti o drogama, napomenuo je zamjenik Paljak. - Za cijelu Hrvatsku stopa liječenih ovisnika o opijatima je u 2016. godini iznosila je 206,5, a Varaždinska županija je sa stopom od 166,9 ispod hrvatskog prosjeka. Ohrabruje činjenica da se ne bilježi porast osoba liječenih od ovisnosti o drogama te možemo reći da je stanje stabilno. Međutim, i kod nas su problem nove, takozvane sintetičke droge – istaknuo je Paljak.

Naveo je da je prvi put potpisan protokol o suradnji između Vladinog ureda i nacionalnog Povjerenstva sa županijskim povjerenstvima, čime je potvrđena potreba povezivanja i razmjene iskustava na nacionalnoj i lokalnoj razini.

- U Varaždinskoj županiji je to odavno prepoznato. Osim što imamo Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, koje je kao savjetodavno tijelo župana osnovano s ciljem bolje koordinacije i suradnje, postoje institucije koje kontinuirano prate stanje ovisnosti i trendove, a istovremeno je tu i kontrola putem represivnog aparata. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije djeluje Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, u Općoj bolnici Varaždin je odjel za liječenje ovisnosti, škole provode različite preventivne programe, a ovdje djeluje i udruga Cenacolo, pa se ovisnik i njegova obitelj imaju kome obratiti - rekao je Paljak.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing