radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

3 župana i predstavnik HŽ-a potpisali Sporazum

15.12.2017. 15:55:01
U Županijskoj je palači potpisan Sporazum o partnerstvu na Projektu povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske. Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i član Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban, a nazočili su i državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac te pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Alen Gospočić.

Župan Radimir Čačić nada se da će se početkom 2019. godine projekt prijaviti na natječaj fonda Europske Unije.
- Europska unija će sudjelovati sa  85% sredstava. Projekt je dužine 60 kilometara, a uključuju elektrifikaciju, dva kolosjeka, kolodvore, stajališta, tunele i 17 kilometara nove pruge. To je prva nova pruga u Republici Hrvatskoj, prva koja se projektira. Vrijednost projekta bit će oko 400 milijuna eura, a u prugu u Varaždinskoj županiji uložit će se oko 250 milijuna eura. Dakle to je najveći projekt u Varaždinskoj županiji ikada – rekao je Čačić.

Važnost projekta istaknula je i državna tajnica Brnjac.
- Na taj način uvodimo željeznički sustav na mjesto gdje i treba i biti, gdje je prepoznata po svim strategijama Europske unije, a to je kao primarni modalitet, oblik povezivanja, i za prijevoz putnika i za prijevoz tereta – rekla je Brnjac.

Nikola Ljuban iz Hrvatskih željeznica kazao je kako je pruga sada u katastrafalnom stanju, dok će se ovim projektom popraviti, ali i ubrzati putovanje vlakom. Prema predviđanjima, vožnja od Varaždina do Zagreba trajat će oko sat vremena.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing