radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Potrebno je formirati Centre kompetencije

14.12.2017. 09:48:48
Jučer je Varaždinsku županiju posjetio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Najprije je u Županijskoj palači održao radni sastanak sa županom Radimirom Čačićem, njegovim zamjenikom Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, te ravnateljima srednjih škola, predstavnicima HGK -Županijske komore Varaždin i Obrtničke komore Varaždinske županije. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sastanak je održan s ciljem unapređenja i povezivanja gospodarstvenika i srednjih škola, naročito strukovnih, koje se inače susreću s velikim problemima po pitanju upisivanja učenika u određena strukovna zanimanja.

Župan Radimir Čačić  se zahvalio pomoćniku ministra na dolasku te je naznačio kako se razgovor uglavnom vodio o formiranju Centara kompetencija.

- Ovdje se radi o jednom  ogromnom novcu, o velikih  130 milijuna eura. Resorno Ministarstvo želi da se definiraju točke u kojima bi za neke struke, čak pet sektora, formirala škola budućnosti, dakle najbolje što možemo dati na tom prostoru. Naš odabir je jasan, Županija ima stav po tome pitanju. To će biti poljoprivreda vezana sa prostorom turizma, ugostiteljstva, zdravstva koncentrično povezujući sva znanja. Naši rezultati su jako dobri, u samoj špici Hrvatske smo, a prostor koji želimo podići i maksimalno iskoristiti je Vinica. Želimo obnoviti dvorac ali i smještajni kapacitet jer ovdje želimo da se školuju i djeca s područja drugih Županija, a da bi kvaliteta bila postignuta treba uključiti prostor Arboretuma kao prvorazredni resurs. Naš problem nije novac, nego sposobnost da prepoznajemo projekte budućnosti - naglasio je župan.

Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo objasnio je daljnje korake koje je nužno provesti u strukovnim školama.

-Nastojimo poboljšati kvalitetu strukovnih škola i formiranje Centra kompetencija, mijenjamo kvalitetu i uvjete rada u strukovnim školama, moramo osposobiti nastavnike jer su oni i ravnatelji krvotok obrazovnog sustava. Mi zapravo mijenjamo kvalitetu rada strukovnih škola, opremu, i najbitnije su nastavnici. Želimo nastavnike osposobiti, ravnatelje ojačati jer nastavnici i ravnatelji su krvotok cijelog obrazovnog sustava. Možemo mi pisati strategije i teorije, ali netko na terenu to treba i provesti. Želimo da učenici koji upišu strukovna zanimanja budu ponosni i zadovoljni - istaknuo je Vlado Prskalo.

Pomoćnik ministrice Prskalo je u pratnji zamjenika župana Paljaka te resornog pročelnika Huđeka obišao i sve srednje škole na području Županije.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing