radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Osigurano 100 milijuna kuna za ublažavanje štete

13.12.2017. 15:36:04
Državno povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kojim predsjeda saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić, donijelo je prijedlog odluke o dodjeli žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarne nepogode prijavljenih ove godine. Riječ je o raspodjeli 100 milijuna kuna koliko je nedavno Vlada RH-a dodijelila za ublažavanje spomenutih posljedica.

-Prema službenim podacima o prijavljenim štetama od elementarnih nepogoda, prikupljenim temeljem Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, u 2017. godini te evidentiranim u Registru šteta od elementarnih nepogoda, ukupna šteta nastala uslijed elementarnih nepogoda iznosi gotovo 3,5 milijarda kuna - izvijestio je predsjednik Državnog povjerenstva Križanić. Od toga, štete na poljoprivredi koje obuhvaćaju štete u poljoprivredi, poljoprivrednom zemljištu i stoci, prijavljene su u ukupnom iznosu od milijardu i 886 milijuna kuna, dok su štete na građevini, koje obuhvaćaju štete na zgradama na komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi te štete na građevinskom zemljištu, prijavljene u ukupnom iznosu od gotovo 247 milijuna. Štete na opremi prijavljene su u ukupnom iznosu od 69,5 milijuna dok prijavljeni troškovi iznose milijardu i 295 milijuna kuna, od čega troškovi pravnih osoba iznose milijardu i 283 milijuna.

Državno povjerenstvo donijelo je odluku o raspodjeli osiguranih sredstava, 100 milijuna kuna, 70 posto za poljoprivredu, a ostalo za štete na drugim područjima.

- Predlaže se izvršiti raspodjelu raspoloživih sredstava od 100 milijuna kuna, na način u kojem bi 70 posto sredstava bilo namijenjeno poljoprivredi, a ostatak bi se iskoristio za štete koje nisu u području poljoprivrede - pojasnio je Križanić te dodao da udio potvrđenih šteta u poljoprivredi u ukupnim štetama iznosi 92,68%, dok udio šteta koje nisu nastale u području poljoprivrede iznosi 7,32 % ukupnih šteta.

Prema toj odluci, 70 %  navedenog iznosa dodijelit će se za štete nastale na obrtnim sredstvima u poljoprivredi za oštećenike koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika te kojima je potvrđena šteta na obrtnim sredstvima u rasponu od 50 do 100 posto. Riječ je  o iznosu od 69,95 milijuna kuna.

-Važno je za napomenuti da će zbog smanjenja administrativnog opterećenja najmanja  isplaćena šteta biti u iznosu od 500,00 kuna dok će najviša šteta biti isplaćena u iznosu do 350 tisuća kuna - zaključio je Križanić.

Preostalih gotovo 30 milijuna kuna je za sanaciju šteta na stambenim objektima te komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi. Gotovo 3,8 milijuna kuna ide za sanaciju šteta na stambenim objektima fizičkih osoba, a preostalih 25,7 milijuna za štete nastale na komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi na području deset županija među kojima je i Varaždinska.

Što se tiče Varaždinske županije, za ukupnu štetu od otprilike 43,8 milijuna kuna, koliko je potvrđeno u Registru šteta, stići će ukupno 4,12 milijuna kuna. Od toga nešto više od dva milijuna kuna namijenjeno je za sanaciju šteta na županijskim cestama. Nešto više od dva milijuna kuna je za štete u poljoprivredi, dok je 35 tisuća kuna namijenjeno za sanaciju šteta na stambenim objektima fizičkih osoba.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing