radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

U tijeku je provedba projekta "Zdrav za 5"

06.12.2017. 16:00:24
Policijska uprava varaždinska i u ovoj školskoj godini nastavlja  provoditi nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ u svim zainteresiranim osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Cilj ovog projekta, kojeg je započelo Ravnateljstvo policije zajedno s partnerima, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode jest prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te podizanje razine svijesti kod mladih ljudi o potrebi očuvanja okoliša i prirode. Edukativne radionice na temu prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola i droga provest će se u 32 osnovne i 7 srednjih škola, a sudjelovat će više od  2000 učenika.


Osim predavanja, u pojedinim će se školama provesti anketa među učenicima vezana upravo uz ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću, zaštiti okoliša i prirode te stilovima života i životnim navikama mladih. Anketu je verificirala Agencija za odgoj i obrazovanje.
Prošle školske godine u Hrvatskoj je u ovom projektu sudjelovala više od 40 tisuća učenika 8. razreda osnovnih i 1. razreda srednjih škola. On-line upitnike  popunilo jenešto više od 6000 učenika, a rezultati pokazuju da je trećina anketiranih učenika nakon održane edukacije promijenila svoje mišljenje i uvidjelo štetnost prekomjerne konzumacije alkohola, odnosno konzumacije opojnih droga, njih 37 % steklo je na predavanjima nova i korisna znanja, polovica ispitanih voljna je ponovno prisustvovati sličnim radionicama, a gotovo 70 % smatra kako je vrijeme provedeno na radionicama dobro utrošeno.


Na području Varaždinske županije projekt se konstantno provodi od 2012. godine. Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti policijski službenici za prevenciju planiraju održati predavanja sutra 6. prosinca u Osnovnoj školi „Gustav Krklec“ u Maruševcu te u petak, 8. prosinca u Osnovnoj školi „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ u Ivancu.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing