radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Održan znanstveni skup o niskougljičnom razvoju

29.11.2017. 15:03:56
 Današnji znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Niskougljični razvoj: Paralelni razvoj zelene energije, zapošljavanja i zaštite okoliša ugostio je brojne predavače iz područja energetike. Ovo je drugi po redu skup kojeg su zajednički organizirali Geotehnički fakultet i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Vladimir Huzjan iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti istaknuo je da je suradnja počela prije dvije godine sa skupom o stanju voda na području SZ Hrvatske.

Na ovom skupu tema je, između ostaloga, bila o tome kakva je budućnost na sjeverozapadu Hrvatske vezano uz energije, koji se oblici energije mogu ovdje iskoristiti, koji su pozitivni,  a koji su štetni i što možemo planirati u budućnosti. U to također ulaze podaci o tome možemo li neka sredstva dobiti iz fondova iz Europske unije – rekao je Huzjan.

Dodao je kako je skup ujedno prilika da se čuju i slovenska i bosansko-hercegovačka iskustva u ovom području. Sudionike je pozdravio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike i predavač na GTF-u Mario Šiljeg koji je istaknuo kako Hrvatska relativno dobro stoji kad govorimo o smanjenju emisija stakleničkih plinova.
- Zadnji podatak govori da je smanjenje emisije stakleničkih plinova u odnosu na 1990. godinu 24,5 posto, a obveza nam je minimalno 20 posto. Što se tiče obnovljivih izvora energije solidno stojimo, uključujući biomasu. Ali nismo zadovoljni s energetskom učinkovitošću, osim u energetskoj obnovi javnih zgrada i privatnih obiteljskih kuća – kazao je državni tajnik.

Skupu su nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing